Hovedstyret: Bedre bygg – bedre miljø

Oslo Venstres hovedstyre vedtok torsdag en uttalelse om miljøkrav til bygninger. Uttalelsen retter seg mot den nye tekniske forskriften for byggenæringen (TEK07), som for tiden er ute på høring.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**

Hus

.
Uttalelse fra Oslo Venstres hovedstyre 26.11.2009:

Bedre bygg – bedre miljø

For at Norge og resten av verden, men ikke minst Oslo, skal kunne gå over til lavutslippssamfunnet, er det vesentlig at klimautslipp fra bygninger reduseres kraftig. Bygninger står i dag for 40% av verdens klimagassutslipp. I Norge er ventilasjon og oppvarming det mest energikrevende, men også nedkjøling står for en stadig større andel av energiforbruket.

Utbyggingen av gasskraftverk i Norge kunne for eksempel vært unngått dersom bygninger hadde klart å bli mer energieffektive tidligere. Tanken er enkel: Hvorfor produsere mer energi, når vi kan få mer ut av den energien vi allerede produserer?

Den nye tekniske forskriften for byggenæringen (TEK 07) er et godt initiativ som i hovedtrekk krever 25% lavere energibehov i alle nye bygg. Dette betyr mye for landets samlede energibruk. Denne regelendringen er god, men man må bevisstgjøre folk på at dette ikke er godt nok. Her må man utfordre bransjen og byggherrene til å videreutvikle energikravene sine. Til dette kreves det kunnskap til forbrukere og bedrifter som skal bruke og investere i bygninger.

Her i landet er det slik at de fleste bygninger allerede er bygd, det betyr at det også kreves mye nytenkning av energieffektivisering i eksisterende bygg.

Oslo Venstre vil:
Utvikle TEK07 slik at kravene gradvis gjøres strengere. Innen 2018 skal kravet være at alle nybygg må tilfredsstille passivhusstandard.
Stille krav til at alle offentlige nybygg bygges etter passivhusstandard innen 2014.
Gjennom organisasjoner gi støtte til å opplyse forbrukere og næringsdrivende om økonomiske og miljømessige fordeler knyttet til energieffektive bygninger.
Tillate at kommunene som reguleringsmyndighet kan stille strengere miljøkrav til nye bygg enn det som følger av TEK07.
At staten skal fjerne alle oljefyrer i egne bygg innen 2013.
Rehabilitering av offentlige bygg skal gjøres etter såkalt energistandard B fra 2011.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**