Manglende vilje til kulturpolitikk

“Det blir spennende å se hvordan det går i når Toril Brekke tar over ledelsen av kulturutvalget. Kanskje får vi da en hovedutvalgsleder som synes at gode løsninger for kulturlivet er viktigere enn symbolsk partipolitikk,” skriver Halden Venstres kulturpolitiker Per Magnus Finnanger Sandsmark i dette leserinnlegget.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**

Per Magnus Finnanger Sandsmark

Foto: Halden Venstre, arkiv

I Hovedutvalg for kultur og idrett 24.11. valgte Ap og SV å prioritere et kulturtilbud i Halden som viser hvor makta er, imen som ikke gagner kulturlivet. Det ble vedtatt mot MDG, FrP og Venstres stemmer å plassere Ungdomshuset i sidelokalene til Black Box i Konservativen. Vibeke Julsrud og undertegnede foreslo å utrede muligheten for andre lokaler til Ungdomshuset til, for eksempel Mellombygget mellom Kinoen og Kulturskolen.

Vi foreslo også å se på om Halden kommune kan inngå avtaler med Halden videregående skole, Risum, eller Høgskolen i Østfold på Remmen for å sikre bedre vilkår for teatergruppene i kulturbyen Halden. Det ville ikke Ap og SV, til tross for at fungerende utvalgsleder Rune Gribsrød påstod at han ville teaterlivets beste. Det Han fikk i alle fall vist at han mener å forstå teaterfolkets behov bedre enn de gjør selv. Å ville teaterlivets beste er å, lytte til dem, og å bruke tid på å finne bedre løsninger for dem, ikke å markere avstand til opposisjonen.

Det var et urolig møte, og Arbeiderpartiet og SV måtte ha lange gruppemøter fire ganger i. Den som ba om gruppemøte tok aldri ordet igjen når hun kom tilbake. Det tyder på uenigheter internt i partiet, og at Ap har brukt partipisken for at deres representanter ikke skal kunne stemme for et forslag, som liknet på det kulturlivet selv ønsket seg i følge Kulturrådets høringsuttalelse.
Det blir spennende å se hvordan det går i januar når tidligere kulturrådsmedlem Toril Brekke tar over ledelsen av utvalget. Kanskje får vi da en hovedutvalgsleder som synes at gode løsninger for kulturlivet er viktigere enn symbolsk partipolitikk. Det håper jeg.

Per Magnus Finnanger Sandsmark
Medlem, Hovedutvalg for kultur og idrett, Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**