Fra saksdokumentene:
«… Flytting av Røyken brann- og redning/vaktsentral medfører at legevakten for Røyken og Hurum mister tilstedeværelses- funksjonen som vaktsentralen bidrar med i form av nødvendig og påkrevet støtte for legevaktens personell. Disse behovene foreslås løst ved at legevakt flytter inn i egnede lokaler som Røyken kommune i dag disponerer ved Bråset bo- og omsorgsenter og at man der kan støtte seg på døgnkontinuerlige bemanning…»
«… Lokalene til legevakten er allerede i dag for små til å møte den økende pasientpågangen og fremstår også som lite egnet til legevaktsdrift. Det mangler garderober og nødvendig servicerom som f.eks. rent og urent skyllerom, toalett er ikke tilrettelagt for funksjonshemmede og lokalene er ikke tilstrekkelig lydisolert for å kunne ivareta lovpålagte krav til taushetsplikt. Det vil i nær fremtid bli behov for ytterligere økning på både sykepleier- og legesiden som følge av den forventede befolkningsøkningen, noe som vil forsterke behovet for større lokaler. I nåværende legevaktslokaler er det ikke kontorplass, datatilgang eller behandlingsrom for ekstra lege i vakt…»
Det var enighet i møtet om å si ja til flytting av den felles Legevakta til mer egnede lokaler. I møtet tok Gunn-Torill Homme Mathisen (V) opp bemanningen ved Legevakta. Hun argumenterte engasjert for en økning av bemanningen i helger og helligdager da det ikke er sykepleier på jobb etter kl. 15 og legen blir alene i lokalene.
Gunn-Torill Homme Mathisen sa dette:
– Jeg tror det er hensiktsmessig for innbyggerne våre at Legevakta flytter til mer egnede lokaler. Reiseveien for huringer blir heller ikke vesentlig lenger i tid, kanskje et par minutter.
Samarbeidet med brannvesenet i Røyken har fungert godt. Ved utrykninger når legen har hatt behov for å komme seg raskt ut til et ulykkessted eller en hjertestans, har brannvesenet kjørt legen i en av beredskapsbilene. Brannvesenet kjenner geografien godt, i motsetning til vakthavende lege som kan være helt ukjent i distriktet.
Når så sykebilen er stasjonert i Sætre og legen trenger et utrykningskjøretøy da regner jeg med at legevaktslegen også i framtida blir kjørt med utrykningsbil av personell fra brannvakta? Jeg har vært i kontakt med brannvakta i Røyken og fått oppgitt at det tar 3 minutter derifra til Bråset.
Jeg forstår det slik at når det heter seg i sakspapirene at «man skal støtte seg til stedets døgnkontinuerlige bemanning» betyr det i praksis at sykepleierne på Bråset risikerer å få enda flere oppgaver i en travel hverdag. Det bekymrer meg. Jeg forventer at bemanningen av legevakten blir holdt adskilt fra Bråset både når det gjelder sykepleier- og legedekning. For legevaktslegen skal heller ikke bli tilsynslege ved Bråset.
Det er dokumentert stor pågang på Legevakta. I sakspapirene ser vi at Røyken og Hurum legevakt i fjor hadde (2008) 26 726 henvendelser. Av disse utgjør 9471 legekonsultasjoner og sykebesøk (25,9 pr. døgn). Det er over tid en jevn stigning i antall telefonkontakter og legekonsultasjoner. Antall konsultasjoner er størst i helg og helligdager, opp mot [b]80 pr. døgn.
Etter flere oppslag i avisen og informasjon jeg har fått tilgang til er det klart for meg at bemanningen på Legevakta må økes på sykepleiersiden. Slik det er nå er legen alene i lokalene etter kl 15 i helger og på helligdager. Det må bli todelt skift i helgene og på helligdager for sykepleierne – i stedet for at de skriver overtid fordi det rett og slett ikke er mulig å gå kl. 15.
Etter kl. 15 er det i helger og på helligdager sentralen HJELP 24 som besvarer telefonhenvendelser. Men det er mange oppgaver de ikke kan utføre i og med at de ikke er til stede, for eksempel ta imot pasientene, berolige, ta og analysere laboratorieprøver, sårskift, holde orden på et overfylt venterom. Pågangen på Legevakta kan til tider være enormt stor.
I tillegg kommer ambulansene (både fra Drammen og Sætre) inn med dårlige pasienter som må ses på øyeblikkelig. Så kommer sykebesøkene og alle telefonene som legen må ta. Det sier seg selv at legen trenger bistand. Så når alt koker og kl. er 15, hender det ofte at sykepleieren går overtid fordi det ikke oppleves som forsvarlig å overlate alt til en person.
For meg er det overtydelig at det må gjøres noe med bemanningen på Legevakta. Det er Røyken som er vertskommune for Legevakta, men Hurum kan og bør komme med innspill. Det fortjener både befolkningen og de ansatte ved Legevakta.
Vi er lovpålagt å yte god helsehjelp til innbyggerne. For å få dette til må vi få på plass ½ sykepleierstilling ved Legevakta vår. Vi vil da kunne redusere kjøp av tjenester hos HJELP 24 til å gjelde bare natt. Det koster kanskje Hurum kr 100 000 og Røyken kr 200 000 eller enda mindre å tilsette en sykepleier i ½ stilling når vi korrigerer for mindre bruk av HJELP 24. Egentlig bare småpenger.
Men man kan bruke en krone klokt eller dumt. Jeg tror at det vil være klokt å satse noen kroner på Legevakta det er på tide. Jeg ønsker at vi kan komme tilbake til dette i budsjettprosessen,
men jeg har noen tilleggsforslag i dag, sa hun.
Resten av utvalget sluttet seg helhjertet til Venstres bekymring for bemanningen på Legevakta.
Så da man gikk til votering ble rådmannens forslag til vedtak og Venstres tilleggsforslag enstemmig vedtatt.
Vedtak:
Driftsutvalget slutter seg til plan for flytting av Røyken og Hurum legevakt til Bråset bo- og
behandlingssenter (BBO) og administrasjonen gis de nødvendige fullmakter til å foreta den
praktiske gjennomføring av vedtaket.
Tilleggsvedtak:
Hurum kommune ser med bekymring på bemanningssituasjonen ved Legevakta for Røyken og Hurum i helger og på helligdager. Dette gjelder i tidsrommet fra kl. 15 23 da det ikke er sykepleier på jobb og legen er alene i lokalene.
– Hurum kommune ber om at bemanningen av den felles legevakta og befolkningsgrunnlaget blir sammenlignet med andre kommuner.
– Røyken kommune bes legge fram en oversikt over kostnadene ved å styrke bemanningen på Legevakta med ½ sykepleierstilling for å dekke opp helger og helligdager.
Det er ønskelig at dette gjøres innen budsjettbehandlingen i Hurum 15.12.09.