Grendeskolene i fare

– Verdalspolitikerne er i ferd med å legge ned grendeskolene uten at de sier det høgt, uttaler Brita Kleven Thorsvik, etter skoleutbyggingssaken i formannskapet.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**


Det skal bygges ny barneskole, ungdomsskole, svømmehall og flerbrukshall med en økonomisk ramme på 278 mill. Økte lån i 2013 ifht 2009 gir 21.2 mill mer i renter og avdrag, eller enda mer dersom rentene stiger igjen. – Dette skjer selv om vi i 2009 må bruke 6.7 mill av fond for å få budsjettet i ballanse og i tillegg sannsynligvis kommer ut med regnskapsunderskudd ved årets slutt.

– Er virkelig alle bygningene så dårlige at de må rives nå, spør hun. Da vi startet diskusjonen om skolene på Verdalsøra var rådmannen klar på at vi hadde ikke råd til å bygge alt nytt og det har vi fortsatt ikke, mener hun. Med finanskrise og sulteforing av kommunene fra den rød/grønne regjeringen ser det ikke spesielt lysere ut framover heller.

Jeg skjønner at mange lar seg imponere av tegninger av nye flotte bygg og fristes til å bare la det stå til.— Men vi må ta hensyn til følgene av en så stor investering og hva det innebærer for de tilbudene kommunen skal gi oss innbyggerne, sier Thorsvik. Økonomiplanen gir oversikt over det. Der foreslår bl.a rådmannen å redusere midler til viktige tiltak i skolene med 8 mill i 2013 ifht 2009, som bla innebærer 3 mill mindre til spesialundervisning og 3 mill til “strukturelle tiltak” dvs. nedlegging av grendeskolene. Dette blir foreslått til tross for at det også foreslås økt eiendomsskatt på 7.1 mill fra 2011!

Venstre mener vi må prioritere bygging av ny barneskole. I tillegg trenger elevene gymsal og en nøktern flerbrukshall ligger derfor i vårt forslag. Dessuten trengs renovering av svømmehallen, noe som for øvrig har ligget i planene tidligere — og ikke nybygg. Dessuten må det utredes hva vi gjør med ungdomsskolen og behovet for mer plass fram til økonomien tillater bygging av ny skole.

Innholdet i skolen er viktig og vi må ha økonomi til å gi elevene et bedre pedagogisk tilbud som også innebærer større lærertetthet. Vi må ha råd til å bygge ut barnevernet, gi rusmisbrukere bedre boliger og bedre oppfølging. Vi må ha råd til å gi de eldre gode tilbud og komme i gang med forebyggende tiltak som for eksempel Helsestasjon for eldre, for å nevne noe.

I 2008 betalte vi ca 39.5 mill i renter og avdrag. I 2013 er beløpet anslått til 68.3 mill. Det er ikke rart at kravet til alle sektorer er innsparing, innsparing og innsparing. Enklere blir det ikke når 80 % av kommunens utgifter er lønn og økningene i budsjettet spises opp av lønnsøkninger. – Det gir verken gode arbeidsforhold eller tilstrekkelige tjenester er jeg redd for, sier Brita Kleven Thorsvik fra Venstre, som ønsker en gradvis utbygging av skolene på Verdalsøra.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**