Økonomiplan 2010-2013

Her er forslagene fra flertallet, H, FrP, V og KrF, til Økonomiplan 2010-2013. Det innebærer blant annet en sterkere satsing på miljøtiltak og tiltak mot frafall i videregående skole.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**


FU forslag fra H, FrP, V og KrF:

Økonomiplan 2010-2013
Tillegg i fylkesrådmannens innstilling pkt 8:
Nytt takst og sonesystem innføres fra 01.01.2011.

A. Endringer i tallbudsjettet

Økonomitabell økonomiske omdisponeringer 2009

1. Omdisponering av frie midler
Frie midler i forbindelse med forvaltningsreformen omdisponeres som vist i tabellen. Omdisponeringen medfører reduserte investeringsrammer til fylkesveger 2010-2013 / reduserte overføringer til Oslopakke 3, noe som reduserer låneopptak og gir lavere finanskostnader. De frie midlene på 66 mill kr i 2010, og innsparte finanskostnader i perioden 2011 — 13 avsettes som udisponerte fondsmidler (disposisjonsfond).

2. Akershus Energi
Fjernvarmesatsingen til Akershus Energi Varme gjennomføres, dette gir stor klimagevinst, og langsiktig god avkastning. For å styrke dette arbeidet bes selskapet vurdere muligheten av å knytte til seg en industriell og finansiell partner. Med bakgrunn i finanskrisen, vil uttaket av selskapet bli redusert fra og med 2011. Akershus fylkeskommune budsjetterer med et forutsigbart uttak fra selskapet på 200 mill kr i årene 2012 og 2013.

3. Jessheim vgs og OPS
Akershus fylkesting ser at OPS kan være et effektivt og hensiktsmessig virkemiddel for rask gjennomføring av investeringsprosjekter, som i tillegg vil ivareta et kontinuerlig vedlikehold på det gjennomførte prosjektet i perioden før fylkeskommunen kan overta det. Fylkestinget ber på denne bakgrunn rådmannen om å utrede ny Jessheim VGS som et OPS prosjekt, med byggestart i løpet av 2012. Saken forelegges til politisk behandling i løpet av første halvår 2010.

4. Folkehelse, kultur og næring – flerårsvirkning
1,5 mill kr avsatt til folkehelseprosjekter (1,3 mill) og innsatsmidler uten særskilte bindinger (0,2 mill), og 0,3 mill kr av midler fra disposisjonsfond — i alt 1,8 mill kr — disponeres slik:
Driftsmidler til Ungt Entreprenørskap (UE): 0,3 mill kr.
Driftsmidler Hennie Onstad kunstsenter: 0,3 mill kr.
Driftsmidler Forsvarets Flysamling, Gardermoen: 0,3 mill kr.
Folkehelseprosjekter uspesifisert: 0,9 mill kr.

5. Disposisjonsfond 2010 kunstpolitisk plan – engangsmidler

3 mill kr avsatt til bl.a kunstpolitisk plan og 1,3 mill kr av midler fra disposisjonsfond — i alt 4,3 mill kr — disponeres slik:
Oscarsborg: 0,5 mill kr.
Akershus Teater: 0,5 mill kr.
Akershus kunstsenter: 0,4 mill kr.
Kunstpolitisk plan uspesifisert: 1,6 mill kr.
Tiltak friluftsliv: 0,5 mill kr.
Akershus Idrettskrets: 0,5 mill kr.
Pilegrimsleden, nasjonalt verdiskapningsprogram MD: 0,3 mill kr.

6. Tiltak mot frafall

Innenfor rammen av midler til forsøk innarbeides et utvidet prosjekt for å øke antall elever som fullfører vdg opplæring. Dette utgjør 3 mill kr i 2010, og deretter 6 mill kr for årene 2011-2013.

Merknader til tallbudsjettet

Disposisjonsfond: Det opprettes et fond for å i vareta behov for økte utgifter til fylkesveier, innfartsparkering, kollektivtrafikk, miljøsatsninger, kompetansehevning i skolen og økt innsats mot frafall i skolen — herunder behov for flere elevplasser. Fondet finansieres gjennom overskudd for 2009, overføring av 66 mill for 2010 fra frie midler tilknyttet forvaltningsreformen for samferdsel, og innlemmelse av det fondet som fylkerådmannen allerede har avsatt til formålet med 9 mill i 2010, 29 mill i 2011, 34 mill i 2012 og 29 mill i 2013.
1,6 mill kr fra sistnevnte fond overføres til driftbudsjettet for folkehelse, kultur og næring før avsetningen til fondet. Av dette har 0,3 mill kr flerårsvirkning.

B. Verbalforslag som innenfor de vedtatte rammer skal vektlegges eller gjennomføres

Utdanning og kompetanse


01. Lærlingeplasser
Fylkeskommunen må sette i gang tiltak for økt bruk av lærlinger innen det offentlige, kommuner og fylkeskommuner.
Fylkestinget ønsker fortsatt økt trykk og på etableringen av flere lærlingplasser, spesielt med fokus på kommunene og behovene innenfor helse og omsorgsektoren. Fylkestinget ber fylkesrådmannen om å gjennomgå prosedyrene for å bli lærlingbedrift med sikte på forenkling, og fremme forslag om tiltak som kan gjøre det mer attraktivt for bedriftene å tilby lærlinger plasser hvor man ser økonomiske modeller for ulike insentiver.

02. Kompetanseutvikling i videregående skole
Fylkestinget ønsker i løpet av økonomiplanperioden å forsterke den innsatsen som allerede gjøres for å styrke kompetansen blant lærere og skoleledere i den videregående skolen i Akershus, og viser til fondsmidler også avsatt til dette formålet. Før midler disponeres til konkrete tiltak ber fylkestinget om å få en sak innen oktober 2010 om hvordan skolelederutviklingen kan forsterkes og hvordan kompetanseheving for pedagogisk personell med vekt på faglig etterutdanning kan gjennomføres, herunder en vurdering av mulighetene for å innføre et årlig eller halvårlig kompetanseår.

03. Forsterket innsats mot frafall i videregående skole
I tillegg til den vellykkede styrkingen av innsatsen mot frafall som fylkestinget allerede har igangsatt, ønsker fylkestinget en ytterligere opptrapping av denne innsatsen, bl.a. gjennom aktivt å kartlegge og følge opp elever som må forventes å ha behov for å kompetanse på et lavere nivå. Flere skoler har allerede gjennomført forsøk som har redusert frafallet betydelig, fylkestinget ønsker derfor at man skal kunne nyttiggjøre seg disse erfaringene ved flere skoler i fylket og avsetter derfor midler til dette arbeidet. I løpet av 2010 fremmes det en sak for fylkestinget om et tettere samarbeid om rådgivningstjenesten i ungdomsskolen mellom næringslivet, kommunene og fylkeskommunen.

04. Elevdemokrati

Det skal legges vekt på demokratiutvikling for elever ved de vdg skolene, bl.a gjennom godt elevrådsarbeid. Politiske partier og deres ungdomsorganisasjoner bør få tillatelse til å presentere seg på skolene. Opplegg rundt skoledebatter bør evalueres. Fylkestinget ber derfor om en sak om hvordan dette kan praktiseres og videreutvikles.


Samferdsel og miljø


01. Kollektivtilbudet

Nytt takst og sonesystem innføres fra 01.01.2011.
Ruter bes bedre kundekontakten, og i den forbindelse vurdere å etablere brukerforum for kollektivreisende, evt i samarbeid med Akershus fylkeskommune.

02. Innfartsparkering
For å styrke fylkets miljøarbeid og samtidig bidra til bedre flyt i trafikken, er det behov for å styrke arbeidet med å etablere flere innfartsparkeringsplasser betydelig. Både i forhold til en bedre organisering av arbeidet med å etablere mer innfartsparkering og finansiering av plasser. I lys av dette ber fylkestinget om en sak for å avklare ansvarsforhold vedrørende innfartsparkeringing. Saken fremmes for fylkestinget senest oktober 2010 og vil gi grunnlag for bruk av fondsmidler allerede avsatt til dette formål. 33 mill kr av disposisjonsfond benyttes til dette formål i 2011.

03. Gang og sykkelveier
Gang og sykkelveier nær skoler og kollektivtilbud prioriteres. Det er vesentlig at gang- og sykkelveier bygges ut på en slik måte at de faktisk blir brukt. Ved prioritering mellom ulike alternativer skal sikkerhet for myke trafikanter telle mest.
Fylkestinget etterlyser oversikt over sammenhengende gang og sykkelveier i fylket, jamfør ØP 2009, punkt 33.
Fylkestinget vil prioritere gang- og sykkelveier i tilknytning til skoler. Trafikksikkerhetstiltak — gang og sykkelveier ( prioritere strekninger ved barne/ungdomskoler)
Fylkestinget ber statens vegvesen utrede rimeligere standarder og lokale tilpasninger for gang- og sykkelveier, slik at det kan bygges flere slike innenfor rammen.
Sekretariatet til trafikksikkerhetsutvalget må forankres sterkere i fylkeskommunen.

04. Fylkesveier

Akershus fylkeskommune skal være gode eiere av fylkesveiene. Derfor ber fylkestinget om en oversikt over hvordan de midler satt av til vedlikehold av fylkesveiene i ØP er tenkt brukt, sett i sammenheng med fylkesveimidlene i OP3. Fylkestinget ber videre om en oversikt som viser standard/klassifisering på fylkesveiene, inklusiv en oversikt over vedlikeholdsbehovet og en plan for dette arbeidet. Fylkestinget ber om gode prosesser og rutiner for kontroll og tilbakerapportering fra Statens Vegvesen. 33 mill kr av disposisjonsfond benyttes til dette formål i 2011.

05. Skattefritak månedskort

Fylkestinget ber regjeringen på nytt om å gi skattefritak for de pendlerne som får gratis månedskort av sin arbeidsgiver.

06. Hydrogenbussprosjektet

Fylkestinget signaliserer allerede nå at man ønsker å bruke 15 mill kr av de gjenværende midlene på miljøfondet for å sørge for at HyNors planlagte hydrogenstasjon for busser kan bli realisert også etter at Statoil har trukket seg fra prosjektet, og ber om at disponering av gjenværende midler på miljøfondet fremmes som sak på fylkestingets første møte i 2010.


Folkehelse, kultur og næring


01. Næringsmelding

Rådmannen bes fremme en næringsmelding i løpet av 2010, der status for Akershus næringsstrategi, kriterier og erfaringer for partnerskap, etableringsveiledning, FoU og kommersialisering av vekstbedrifter belyses. Akershus bedrifter og EU-samarbeid — evt. uutnyttede ressurser og en fullstendig økonomisk oversikt over tilskudd AFK mottar som øremerkede midler men også gjennom rammetilskuddet og hvordan dette fordeles.
Det bør iverksettes tiltak som bedrer samarbeidet mellom offentlig, privat og frivillig sektor for å nå målsetningen om vekst i kulturbasert næring.

02. Innovasjon og nyskaping

En langt større del av Innovasjon Norges innsats bør gå til til lovende nyskapningsprosjekter i vår region.
Det bør legges til rette for kunnskaps- og innovasjonsbasert næringsutvikling i tilknytning til forskningsmiljøene (klyngesatsing). Forsterke både forskningsinnsatsen, pilotutprøving og innovasjonsstøtten til prosjekter som fremmer økt bruk av fornybar energi og reduserte klimautslipp.
Fylkestinget vil ha en bedre tilrettelegging for grundere og nyskaping i fylket ved å styrke de lokale næringsklyngene.
Det bør fremskaffes statlige midler for å bidra til etablering av regionale næringshager. Dette gir redusert pendling og klimagevinst.

03. Skolehelsetjeneste

Det utarbeides en statusrapport om ordningen med kjøp av skolehelsetjeneste i VGS fra kommunene i løpet av våren 2010.

04. Tannhelse

Det fremmes en sak for fylkestinget om hvordan den fylkeskommunale tannhelsetjenesten kan bidra i arbeidet med å avsløre overgrep og omsorgssvikt ovenfor barn, slik tannhelsetjenesten i Østfold fylkeskommune gjør.

05. Kostnader kulturminnevern

Fylkestinget ber staten om at kommunene og utbyggere får dekket de faktiske kostnader ved pålegg om kulturminnevern.

Annet

01. Seniorpolitikk

Akershus fylkeskommunes seniorpolitikk må samordnes med den nye pensjonsordningen og innlemmes i en livsfasepolitikk. Dette for å oppnå helhetlig og god personalplanlegging og for å ivareta og tilrettelegge for arbeidstakere i alle livsfaser.

02. KS-tilknytning

Fylkestinget ber om en sak om evaluering av medlemsskapet i KS, og vurdere konsekvensene av en utmelding av medlemskapet i KS med effekt fra 2011.

03. Mål og resultatkrav

Mål og resultatkrav for ØP oppdateres i 2010.

Nytt punkt på mål og resultatkrav for Utdanning:

3 Det skal være nulltoleranse mot mobbing i Akershusskolen
3.1 Alle videregående skoler skal delta i antimobbeprogram

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**