Klimatilpassing gir store utfordringer

Som en av få å politikere deltok Venstres Helge Solum Larsen da Klimatilpassingsutvalget arrangerte konferanse i Stavanger. -Utvalgets utgangspunkt er tilpassing og dette viser behovet for gode offentlige strukturer som kan planlegge riktig, sier Solum Larsen som presiserer at den viktigste jobben umiddelbart er å se til at de verste scenariene ikke inntreffer.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**

Vannscooterkjøring i elveosen

Foto: Tore Rykkel

Klimaet endrer seg i Norge og resten av verden. Klimautfordringene er todelt: Vi må redusere utslipp for å begrense klimaendringene, og samtidig tilpasse oss et endret klima. Den siste utfordringen er utgangspunktet for NOU Klimatilpassing, et utvalg som utreder sårbarhet og konsekvenser av klimaendringene i Norge.

PÅ konferansen i Stavanger ble det presentert analyser som viser hvilke effekter endringer i klimaet vil kunne få lokalt.
Helge Solum Larsen erkjenner at tilpassingen skaper store utfordringer for kommunenes planlegging.
– Vi må allerede nå begynne å definere hva slags bygninger vi kan bygge i nærheten av risikosoner , og hvordan vi skal sikre det som allerede er bygd, sier Helge Solum Larsen til NRK.
Av de særlige utfordringene som kommer er økende havnivå og store nedbørsmegder som kan føre til oversvømmelser og ras.

Helge Solum Larsen 1

Foto: Vidar Grundetjern

Solum Larsen mener det viktigste politiske oppgaven er å hindre at de verste scenariene, som vil være enormt dramatiske, inntreffer. – Det er stor forskjell på om samfunnet skal tilpasse seg til to, tre, eller fire graders temperaturøkning. Vi må få på plass klimagasskutt som monner. Vi har allerede mye teknologi som kan tas i bruk og så må vi slutte å ta beslutninger som fortsetter å bevege oss i feil retning, sier han.
– I Norge er det for mange aktører i klimadebatten som mener vi kan kjøpe oss fri med kvoter og så videre, sier han. – Vi kan ikke bare la andre løse problemene for oss, vi må endre adferd i Norge.

Les mer her >>
Les mer om klimatilpassingsutvalget her >>

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**