Hun reagerer kraftig på at skole nok en gang må ta store kutt for å skape balanse i budsjettet, og at man til tross for at man legger opp til skolenedleggelse likevel må ty til kutt i lærertetthet. — Vi må også huske at disse kuttene kommer på toppen av tidligere kutt, det er åpenbart at skole er blitt den store salderingsposten for å kompensere for rødgrønt overforbruk og en lav inntektsvekst, sier hun.
Hun reagerer også på at kommunen får mindre handlefrihet til å disponere sine budsjetter slik de selv ønsker. – Innenfor skole har regjeringen øremerket bevilgninger til gratis leksehjelp og en ekstra undervisningstime i stedet for at kommunen kunne fått brukt disse midlene fritt og prioritert det som er viktigst for kvaliteten, nemlig gode og mange nok lærere, sier hun.
– Det samme ser vi i kulturbudsjettet, hvor kommunen må følge opp statens økte tilskudd til de store kulturinstitusjonene i byen som Trøndelag Teater og Trondheim Symfoniorkester, noe som gjør at det ikke blir særlig stort rom for andre satsninger innenfor kulturområdet, sier hun.
Men på ett punkt følger kommunen slett ikke opp statens økte ambisjonsnivå, og det er innenfor barnevern. — Et kutt i budsjettet til barnevernet er alvorlig når vi vet at området allerede i dag er underbudsjettert, og at det faktisk begås lovbrudd på grunn av ressursmangel. Nok en gang ser vi hvordan de svakeste må betale for mangeårig overforbruk i kommunen, sier Melby.
Det mest positive med budsjettet er at vi endelig kommer opp på statens veiledende satser for sosialhjelp. — I fjor ble denne gruppa tydelig nedprioritert av flertallet, men jeg håper de nå benytter sjansen og minimum beholder denne økningen til sosialhjelpsmottakere i sitt budsjett, sier Melby.