Venstre, Høyre og KrF fikk etter harde forhandlinger Regjeringen med på et klimaforlik i Stortinget for snart to år siden.
– Etter at klimaforliket kom på plass har imidlertid de norske CO2-utslippene økt ytterligere. 2009 er et avgjørende år for klimapolitikken, spesielt med tanke på FN-toppmøtet i København i desember hvor det skal fremforhandles en ny internasjonal klimaavtale. Dersom Norge skal ha realistiske muligheter til å oppfylle en klimaavtale som er mer ambisiøs enn Kyoto-avtalen, er det viktig at vi umiddelbart kommer i gang med tiltak som får ned de norske klimautslippene, sier Skei Grande.
Avviser nye tiltak
Miljøvernminister Erik Solheim har tidligere invitert Venstre og KrF til et nytt klimaforlik etter valget og i forkant av FNs klimakonferanse i København. Statsminister Stoltenberg mente imidlertid at dette er urealistisk, og slo fast at det viktigste nå er en bedre avtale på klimatoppmøtet i København.
– Venstre er klare med forslag om 30 nye sektormål og tiltak som bør inngå i et nytt og forsterket klimaforlik. Det gjelder bl.a. en kraftfull skatteomlegging fra rød til grønn skatt og en satsing på jernbane og kollektivtransport, sier Skei Grande. Hun mener dette er viktige tiltak i en forsterket klimapolitikk, som må dreie seg om noe mer enn flere kvotekjøp fra utlandet.
Svulstige formuleringer
– "Soria Moria 2-plattformen" har mange svulstige formuleringer om klima, men lite er konkret. Stort sett dreier regjeringens klimapolitikk seg om nye "vurderinger", sier Borghild Tenden.
– Av statsministerens svar til Venstre forstår jeg at det er uaktuelt å forstreke klimaforliket. Jeg utfordrer likevel statsministeren til å droppe forbeholdene og vurderingene, og heller love å kutte de norske utslippene med 40 prosent uavhengig av resultatene i København, sier Tenden.