Politikerne har i lang tid diskutert skole- og barnehagestrukturen i Tvedestrand kommune. Selv om vi ikke vet hvor stort behovet er, er det helt sikkert at det trengs flere barnehageplasser framover. De midlertidige modulbygningene i Lyngbakken dekker høyst sannsynlig ikke behovet framover. Noe må derfor gjøres, for alle som søker har krav på barnehageplass. En mulig løsning er å lage en ny barnehage i sentrum som overtar for en eller flere av barnehagene Skriverstua, Villa Utsikten og Bøklia, og samtidig bygges for å gi flere plasser totalt.
I denne forbindelse har Kreative barnehager i samarbeid med Sjørøverforeningen presentert planer om en dypøkologisk barnehage i Solfjeldparken. Barnehagen skal bygges og drives etter dypøkologiske prinsipper. Det betyr at det skal være på en økologisk og miljømessig bærekraftig måte, med gjennomtenkt ressursbruk og uten å sette «økologiske fotspor». Det vil si at den hele tiden skal bruke fornybare ressurser, både bygningsmaterialer og energi, og de skal brukes på en fornuftig måte. Flerbruk er også en av ideene. Bygningene kan benyttes som samfunnshus når barnehagen er stengt, og dermed komme til nytte på flere måter.
Kreative barnehager er privatdrevne, men de sier at de ønsker selvfølgelig utstrakt samarbeid med kommunen. De må selvfølgelig også rette seg etter regler og føringer som gjelder for barnehager. De ønsker også å ha med seg de som kan mest om barna i barnehagen, nemlig alle de engasjerte og dyktige ansatte som nå jobber i de kommunale barnehagene.
Tvedestrand Venstre synes tanken på en dypøkologisk barnehage er spennende og interessant. En virksomhet som gjennomgående tar økologiske hensyn og kombinerer det med moderne drift er måten vi må gjøre det på, skal vi møte framtids klima- og miljøutfordringer. Kommunen har her en flott anledning til å tenke og arbeide framtidsrettet, og følge opp tanken på at vi skal være en dypøkologisk kommune. Tvedestrand Venstre ønsker at kommunen fortsetter kontakten med kreative barnehager, og prøver å finne samarbeidsmåter som gjør at vi kan benytte oss av gode, konstruktive innspill og komme fram til en måte å bygge og drive en dypøkologisk barnehage.