Regjeringen må på banen om overvåking av norsk internett- og teletrafikk

– Venstre er skuffet over den rødgrønne regjeringens innsats på personvernområdet. Regjeringens holdning til datalagringsdirektivet er mildt sagt uavklart og Regjeringen har åpenbart heller ikke vært tydelige nok i overfor svenskene når det gjelder FRA-lovens konsekvenser for norske borgere, sier Trine Skei Grande.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**

 Store deler av Norges kommunikasjon over Internett, SMS og telefon går gjennom Sverige.

Store deler av Norges kommunikasjon over Internett, SMS og telefon går gjennom Sverige.
Foto: Microsoft

Den svenske Riksdagen vedtok i går en revidering av FRA-loven om avlytting av kabeltrafikk over landets grenser.

Må sette ned foten
Venstres parlamentariske leder Trine Skei Grande reagerer sterkt på den norske regjeringens unnfallenhet overfor svenske myndigheter. Den svært omdiskuterte loven er oppkalt etter Försvarets Radioanstalt (FRA), som er en sivil myndighet som sorterer under forsvarsdepartementet i Stockholm. Store deler av Norges kommunikasjon over Internett, SMS og telefon går gjennom Sverige. Venstre fremsatte i desember i fjor krav om at regjeringen iverksatte tiltak overfor Sverige i forbindelse med FRA-loven.

 - Regjeringen bør sette ned foten for svenskenes overvåkning gjennom FRA-loven, sier Skei Grande.

– Regjeringen bør sette ned foten for svenskenes overvåkning gjennom FRA-loven, sier Skei Grande.
Foto: Caroline Roka

– Det virker ikke som om regjeringen har engasjert seg og satt foten ned for svenskenes overvåkning av nordmenns internett- og mobiltelefonbruk, sier Trine Skei Grande.

Personvern
– Regjeringen forstår åpenbart ikke hvilke konsekvenser dette har for norske borgeres personvern, sier Skei Grande.

Hun mener regjeringen snarest må sette i gang en informasjonskampanje overfor norske borgere om hvilke konsekvenser dette har for deres internett- og mobiltelefonbruk.

Mulig forretningsfortrinn
Venstre oppfordrer dessuten norske internett- og internett-tjenesteleverandører til å ta grep og plassere servere på norsk jord.

– De bør flytte serverne sine ut av Sverige. Det kan bli et forretningsfortrinn. Dette dreier seg folks rett til privatliv, sier Grande som lover at Venstre kommer til å fremme flere forslag til styrking av personvernet i kjølvannet av FRA-loven.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**