Viktig film om tabubelagt tema

BRiS, Buskerudregionens incestsenter, arrangerte onsdag 7. oktober temadag om seksuelle overgrep mot gutter. Den nyproduserte kortfilmen «Du skal være takknemlig» ble der vist offentlig for første gang. Filmen er finansiert med midler fra Likestillingsutvalget i Buskerud fylkeskommune. Gunn-Torill Homme Mathisen (V), representerte utvalget denne dagen.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**

Ungdom, psykiatri

Foto: Microsoft

Over 100 deltagere var møtt fram i KinoCity i Drammen. På agendaen sto seksuelle overgrep mot gutter — et alvorlig og svært tabubelagt tema. Det var foredrag av psykologspesialist og barnelege som i lang tid har jobbet med problemstillingen, utsatte sto fram og det var paneldebatt i tillegg til premiere på filmen.

Våren 2009 startet BRiS opp jobben med å lage et forebyggende ungdomsopplegg. Forskning viser nemlig at tidlig intervensjon, dvs. å kunne ta tak i et overgrep så tidlig som mulig, kan dempe eller forhindre store psykiske lidelser etter traumatiserende opplevelser.

Filmen "Du skal være takknemlig" er en del av dette undervisningsopplegget og er beregnet primært på elever i videregående skole. Filmen handler om en storebror som misbruker lillebroren sin.

 Gunn-Torill Homme Mathisen (V) og daglig leder i BRiS Merethe Andrea Risan er enig om at det er blitt en flott film.

Gunn-Torill Homme Mathisen (V) og daglig leder i BRiS Merethe Andrea Risan er enig om at det er blitt en flott film.
Foto: Hurum Venstre

Filmen gjorde sterkt inntrykk på alle i salen. Daglig leder i BRiS, Merethe Andrea Risan, var svært stolt over filmen og berømmet de unge skuespillerne, manusforfatter, regissør og Catapult Film som har produsert filmen på et lavkosnadsbudsjett.

I paneldebatten etterpå sa Gunn-Torill Homme Mathisen, pådriver for å få bevilget penger til filmen, seg svært glad over at Likestillingsutvalget i Buskerud valgte å finansiere prosjektet.

— Det er blitt en veldig bra og viktig film om et tabubelagt tema. Vi må sette fokus på temaet seksuelle overgrep mot gutter. Nå gjelder det å få vist filmen i skoler, på fritidsklubber og gjerne i kommunestyresalene eller andre politiske utvalg rundt om i fylket. Den kan åpne for debatt og gi kunnskap om dette vanskelige, og for de som er rammet, skambelagte temaet. På den måten vil kanskje flere utsatte søke hjelp, sa hun.

Les oppslag i Drammens Tidende og se utdrag fra filmen her.
Multimedia: Hør manusforfatter Diego Munoz Samora fortelle om filmen.

Kontakt BRiS her.

Fakta
BRiS er Buskerudregionens kompetanse- og støttesenter mot incest og seksuelle overgrep og startet opp for tre år siden. Senteret er et samarbeidsprosjekt hvor 20 av de 21 kommunene i Buskerud, samt Sande og Svelvik i Vestfold (i alt 22), deltar. Kommunene står for 20% av finansieringen av senteret og staten for de resterende 80%. Drammen er vertskommune.

BRiS skal være et støtte- og selvhjelpssenter for de som har vært utsatt for seksuelle overgrep og deres pårørende og er et lavterskeltilbud. Senteret legger vekt på tett tverrfaglig samarbeid med offentlige instanser, frivillige organisasjoner, interessegrupper og brukerne selv. I 2008 var det hele 1252 henvendelser / besøk til BRiS, i tillegg kommer samarbeidspartnere. 45% av brukerne av senteret er under 24 år. Ungdom, og da særlig gutter, er derfor et viktig satsingsområde i tiden framover.

Incest og seksuelle overgrep er et samfunnsmessig problem med alvorlige konsekvenser for de som rammes. Man tror at drøyt 10% av befolkningen har vært utsatt for seksuelle overgrep (5% gjentatt og alvorlige), men frykter store mørketall. Det er flest overgrep mot barn og unge.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**