Makt krever klokskap

Som politiker og delvis journaliststudent er det interessant å følge med i debatten om ordfører Andersen, Ta og Varden.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**

Avisinnlegg

Uten å ta stilling til den konkrete saken, gjør jeg meg noen generelle betraktninger om makt. Media har makt. Politikere har makt. Makt som krever klokskap.

Prosjektet "Utstillingsvindu for kvinner i lokalpolitikken" har gjort en spørreundersøkelse blant by- og kommunestyrerepresentanter i Bamble, Porsgrunn, Siljan og Skien. Der kom det frem årsaker til at representanter ikke vil stille til gjenvalg i 2011. Den viktigste årsaken var at politiske verv tar for mye tid. Men en annen årsak var hvordan vi behandler hverandre i det politiske miljø. Dessuten var det å forholde seg til media en grunn til å si nei til gjenvalg. Altså konsekvenser av politisk og medias makt.

Media har Vær Varsom-plakaten å rette seg etter. Det er pressens egne etiske retningslinjer som er strenger enn det juridiske lovverket. Og selv om pressen følger alle juridiske og etiske regler, er det fullt mulig for politikere å føle seg dårlig behandlet av pressen. Det vet jeg godt av egen erfaring. Det hjelper lite med mulighet for et tilsvar i leserbrevs form dagen etter, hvis avisens leder og store redaksjonelle oppslag allerede har gjort deg vondt. Politikere må tåle kritisk søkelys, men vi må forvente at pressen også kjenner på magefølelsen når de velger vinkling, overskrifter, og valg av bilde til tekst. Den siste linjen i Vær Varsom-plakaten er: Ord og bilder er mektige våpen, misbruk dem ikke!

Politikere burde også ha en Vær Varsom-plakat. For det er helt avgjørende at de som velger å prioritere tid til politisk arbeid også følger at de er en del av et inkluderende arbeidsmiljø. Men det utøves hersketeknikker i by- og kommunestyresalene i Grenland. Det handler om språkbruk, kroppsspråk og væremåte. Det svarer både mannlige og kvinnelige representanter på undersøkelsen.
Dessuten er det avgjørende at saksgangen, avstemningsmåten og konsekvenser av politiske vedtak er forståelige. Det forutsetter åpenhet, opplysende debatter og et inkluderende politisk miljø.

Jeg tror både politikere og pressen kan bli flinkere til å forvalte sin makt. Det krever at vi setter søkelys på makta og tar en åpen debatt både i kommunestyresalene og på spalteplass i avisene.

Tonje Løwer Gurholt
Leder Telemark Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**