Krever tiltak mot bruk av tvang

10.000 mennesker blir hvert år tvangsinnlagt på psykiatriske sykehus. For mye, mener Venstre.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**


Se TV2Nyhetene 5.10.2009: Krever mindre tvang i psykiatrien

Ola Elvestuen

Foto: Caroline Roka

– Et ukjent, men betydelig antall mennesker, påføres krenkelser, skader og alvorlige traumer som følge av psykiatriske tvangsinngrep, og vi kan ikke på forhånd vite hvem som vil oppleve tvangsbruken som overgrep, og hvem som eventuelt vil oppleve seg hjulpet, sier Venstres nestleder Ola Elvestuen

Venstre har tidligere påpekt at FN konvensjonen for funksjonshemmedes rettigheter sannsynligvis ikke lar seg forene med norsk særlov for psykisk helsevern. Derfor mener Venstre at den norske særloven må vurderes av et nytt lovutvalg.

– Det trengs lavterskeltilbud i psykiatrien, og flere brukerstyrte plasser, sier Elvestuen.

For mye tvang
Hvis man bor i Bærum så er sjansen for å bli tvangsinnlagt fem ganger så stor som i Horten. Det er et problem at praksis for tvang er så forskjellige rundt om i landet.

Et ukjent, men betydelig antall mennesker påføres krenkelser, skader og alvorlige traumer som følge av psykiatriske tvangsinngrep, og vi kan ikke på forhånd vite hvem som vil oppleve tvangsbruken som overgrep, og hvem som eventuelt vil oppleve seg hjulpet.

Ungdom, psykiatri

Foto: Microsoft

– Både pasienter og pårørende har erfaringer og forteller at de fortsatt, formelt eller uformelt, er underlagt tvang, og tør ikke klage i frykt for represalier og forlenget tvang. Enkelte deler av psykiatrien framstår som et undertrykkende system, og det er eksempler på at dersom man ikke underkaster seg og «samarbeider», så forlenges og forsterkes tvangsbruken, sier Elvestuen

Mye god behandling
– Men vi ønsker ikke på noen måte å gi inntrykk av at det ikke foregår god behandling av psykisk syke mennesker i Norge, legger Elvestuen til.

Helsepersonell rapporterer imidlertid at de føler seg usikre i situasjoner der det blir brukt tvang. Derfor blir nok en del lagt inn på tvang "bare i tilfelle". Helsepersonell står overfor mange vanskelige avgjørelser og dilemmaer som det ikke finnes enkle svar på.

– Derfor trengs det også trygghet rundt hver situasjon for at tvang der det er nødvendig, blir brukt minst mulig, og på en så forsvarlig måte som mulig. Vi må ha en økt bevisstgjøring og opplæring i menneskerettighetene, slik at helsepersonell kan gjøre de riktige refleksjonene før eventuelt tvang skal brukes, sier Elvestuen.

Det er mulig å unngå mye av tvangen som utføres i Norge hvis hjelpeapparat er der når brukerne trenger det.

– Samarbeid når den enkelte bruker er i en god periode, og avklaring om hva som skal skje i mer trøblete perioder, fungerer. Mange pasienter og pårørende ringer rundt for å få hjelp i vanskelige situasjoner uten å få det, og dermed forverrer situasjonen seg, sier Elvestuen

Desentralisert tilbud
Mange som blir utsatt for tvang er gjengangere, det betyr at hjelpeapparatet vet hvem de er og kan sette inn tiltak tidligere, før vedkommende blir hentet av politiet og lagt i jern.

– Dette krever et godt desentralisert tilbud til psykisk syke. De får det til i Nordfjord og på Jæren distriktspsykiatriske. Ullevål har også bedre resultater etter hvert. Da burde det være mulig andre steder i landet ,sier Elvestuen.

Norge har mer enn 10.000 tvangsinnleggelser i psykiatrien i løpet av ett år. En SINTEF-rapport fra juni 2007 har dokumentert at bruk av tvang øker overfor pasientgrupper som psykisk utviklingshemmede, psykisk syke og demente.

Det er svært bekymringsfullt at Norge ligger på topp i statistikken om bruk av tvang i psykiatrien. Menneskerettighetene brytes i Norge, og særlig i psykiatrien. Det blir også brukt tvang mot rusmiddelmisbrukere, mot psykisk utviklingshemmede og mot demente.

– Derfor er tvang som metode uakseptabelt og bør bare brukes i svært spesielle situasjoner Utgangspunktet for all behandling av pasienter i Norge er at behandlingen skal være frivillig, sier Elvestuen.

Halvert bruk av tvang
Ved Jæren Distriktspsykiatriske senter drevet av Norske Kvinners Sanitetsforening har man greid å halvere tvangsbruken. Dette er et lavterskeltilbud til de aller sykeste pasientene. Nordfjord psykiatrisenter har også lykkes med redusert bruk av tvang.

– Brukerstyrte plasser betyr at de som er syke, selv kan velge å legge seg inn når de trenger det. Systemet er basert på tillit mellom behandlere og brukere, sier Elvestuen

Handlingsplan og mer kunnskap
Venstre vil ha en handlingsplan mot tvang i psykiatrien for å redusere tvangsbruk innenfor psykisk helsevern. Handlingsplanen bør redegjøre for hvordan det enkelte helseforetak, i samarbeid med kommunehelsetjenesten, kan ta i bruk metoder som erfaringsmessig har redusert bruk av tvang.

– Vi må høste av de gode resultatene som Jæren Distriktspsykiatriske senter og Nordfjord psykiatrisenter kan vise til, sier Elvestuen

– Det bør også legges til rette for undervisningsmateriell og undervisning med fokus på menneskerettigheter til bruk for helsepersonell innenfor omsorg for demente, psykisk utviklingshemmede og psykisk syke. Mer kunnskap og holdningsendring hos helsepersonell kan redusere bruk av tvang, sier Elvestuen.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**