Skuffende tilbakegang

Dette valget ble en skuffende affære for Venstres del, med både lav valgdeltagelse og dårlig oppslutning for partiet. Derfor er det ekstra gledelig at Venstre siden valgnatten har fått en tilvekst på 1500 nye medlemmer, og stadig flere melder seg inn.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**


Jeg hadde i år gleden av å være valgmedarbeider på Sarpsborg rådhus. Og det som gleder meg mest under dette valget er møte med alle de blide og hyggelige sarpingene som gav sin stemme i år. Jeg tror ikke jeg møtte på et eneste surt fjes denne dagen. Dette var en svært positiv opplevelse, som setter partioppslutningen litt i bakgrunnen.

Spesielt vil jeg trekke fram alle de eldre som møtte opp for å bruke sin stemmerett, selv de som var dårlig til fots. En annen opplevelse jeg vil nevne er det engasjementet vår nye landsmenn viste. En person hadde fått sitt norske pass akkurat i tide for å kunne stemme, og i det han trådte inn i valglokalet lyste det en stolthet over det å være norsk og det å ha den demokratiske retten av å stemme. Når han så la stemmen i valgurnen reiste han hendene i været, og viste at dette var en personlig seier for ham. Dette gleder et Venstre hjerte, samtidig som det er viktig for det demokratiet Venstre alltid har kjempet for. Dette bør være en oppfordring til alle å ikke ta sin stemmerett for gitt, for dessverre har ikke alle denne retten i andre land.

Det ble et skuffende valgresultat for Venstre. Først og fremst vil jeg takke alle de som viste Venstre tillit i dette valget. Til de vil jeg si at Venstre tapte valget, men vi kan gå ut med hevet hodet. Venstre har stått på sine overbevisninger og politikk, selv om det har vært upopulært og har møtt stort press fra andre. Vi viste at Venstre har noen grunnleggende prinsipper og menneskesyn som Venstre ikke vil eller kan rokke ved, selv hvor upopulære disse meningene er. Venstre gir ikke etter for populistiske meninger og selger ikke sine verdier for å vinne velgere. Det står det respekt av.

Venstre er et parti med egne og selvstendige meninger. Det blir feil å diskutere om strategiske og taktiske veivalg under valgkampen. Vi sto opp for våre prinsipper og rokket ikke med disse. Dette bør vi være stolte av, alle Venstrevelgere. Vi står for en fremtidsrettet politikk, som kanskje er forut for sin tid.

Dette har vært en valgkamp preget av polarisering av blokkene i politikken, og hvor det politiske sentrum har falt i skyggen. Det har vært en valgkamp preget av regjeringsalternativer, og hvor politikken har vært mer i baksetet. De viktige Venstresakene har dessverre ikke fått preget denne valgkampen. Det har vært lite diskusjon rundt skole og miljøpolitikken, og det er trist å konstantere at de to dedikerte miljøpartiene på Stortinget har gått tilbake.
Etter dette valget vil Venstres stemme være viktigere enn noen gang. Vi vil stå fram som en liberal røst i en mer intolerant Storting. Vi vil verne om asylretten og asylinstituttet, selv hvor upopulært dette måtte være. Venstre vil være stemmen for miljøet i det mest oljevennlige Stortinget vi har fått på svært lenge. Venstre vil kjempe for en bedre rusomsorg og stå opp for de i Norge som har det aller, aller verst.

Jeg er overbevist at Venstre vil reise seg og komme sterkere tilbake med sin sosialliberale verdisyn. Noe vi allerede ser tendensen til, ved at 1500 nye medlemmer har meldt seg inn etter valgnatten. Takk alle velgere, både Venstrevelgere og andre velgere, for et godt valg.

Tommy André Olsen
Sekretær Sarpsborg Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**