Hjørnestensbedriften på Tofte har 300 ansatte, de fleste fra nærområdet. I vår var papirmassebedriften på Hurumlandet tvunget til å permitere 250 av de ansatte på grunn av sviktende marked i kjølvannet av finanskrisen.
Nå er alle tilbake i jobb og utsiktene for bedriften er lovende, men ledelsen mener de er avhengige av grønne sertifikater for å være konkurransedyktige.
Stortingskandidat Ulla Nordgarden og leder i Hurum Venstre, Gunn-Torill Homme Mathisen, besøkte Sødra Cell fredag.
– Vi har vært i samtaler med bedriften i dag og de fremstår som en seriøs og målrettet aktør med visjoner for videre drift. Det virker som om de tar miljø og dialog med nærmiljøet på alvor. For Venstre blir det blir viktig å legge til rette for slike industribedrifter om vi får til et regjeringsskifte, sier de to.
Det ble nylig kjent at de rødgrønne har skrevet under på en intensjonsavtale med Sverige om etablering av et felles marked for grønne elsertifikater. Avtalen er ikke offentliggjort og man vet ikke om Sødra Cell vil omfattes av avtalen.
– Regjeringen lekker godbiter og millioner som en sil i innspurten av valgkampen. Nå forventer vi en positiv lekkasje til fordel for Sødra Cell. Produksjonsanlegg fra før 2004 må inkluderes i ordningen om grønne elsertifikater, sier Ulla Norgarden.
Noe som også er klart er at strømmen blir dyrere for forbrukerene, men hvor dyr den blir, er uklart. Homme Mathisen og Nordgarden krever svar fra de rødgrønne.
– Det er direkte lureri å si at vi ikke får dyrere strøm, hvor mye dyrere er ikke helt klart, men trolig i alle fall et par hundrelapper i året, sier de.
– Det ut til at de store vannkraftverkene trekkes inn i avtalen, noe som vil kunne føre til at prisen på grønne sertifikater presses ned. Det igjen kan føre til at produsenter som Södra Cell om de får være med – ikke tjener så mye på ordningen som først antatt, påpeker Nordgarden.
I likhet med ledelsen i Sødra Cell og befolkningen i Hurum avventer nå venstrepolitikerne detaljer om intensjonsavtalen.