– Trondheim må ikke miste statusen som teknologihovedstad

Venstre ønsker et nyskapende Norge. Det er et selvstendig mål at flere starter egen bedrift og at flere tar makten over egen arbeidsdag. Et viktig tiltak som Venstre nå foreslår, er en oppdeling av Innovasjon Norge for å sikre knoppskyting og utvikling av nye bærekraftige bedrifter i hele landet, uansett postadresse.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**

Guri Melby

Foto: Cathrine D. Hagen

– Innovasjon Norge må få en langt friere rolle i forhold til politiske myndigheter, og vi må åpne opp for at de kan støtte de mest innovative bedriftene, uavhengig av hvor de er lokalisert, sier Venstres førstekandidat i Sør-Trøndelag, Guri Melby. Hun mener at Innovasjon Norge i for stor grad har tatt distriktshensyn, og ikke fokusert nok på nyskaping.

– Trondheim burde hatt større verdiskapning. Dette kan vi få gjennom flere nye bedrifter med utspring fra universitetsmiljøet, men problemet er tilgang på risikovillig kapital, og at bedriftene i de store byene ikke har de samme mulighetene til økonomisk støtte i dag. Vi mener derfor at Innovasjon Norge bør deles i to ulike enheter, hvor den ene delen skal være en målrettet nyskapingsdel for gründere og bedrifter i hele landet, sier Melby. Formålet med denne delen er å stimulere til at gode ideer settes ut i livet uavhengig av hvor i landet den oppsto. – Den andre delen skal ta distriktshensyn og ha et virkemiddelapparat for distriktsutbygging med hovedhensikt å sikre bosetting og landbrukspolitiske mål, sier hun. Samtidig skal bevilgningene til begge delene økes betraktelig.

32 nystartede bedrifter som har vært del av inkubasjonsmiljøet på NTNU hadde i 2008 en samlet omsetning på 320 millioner, og sysselsatte 320 personer. Dette viser at det offentlige får mye igjen for de kronene som investeres i nyskapende bedrifter, og at potensialet for videre vekst er stort. — Vi kan ikke se bort fra det faktum at mange av de mest nyskapende bedriftene vil ha utspring fra byen, hvor vi finner universitets- og høyskolemiljøet, Sintef og et inkubasjonsmiljø, sier Melby.

97 pst av alle bedriftene i Norge har mindre enn 20 ansatte og at 85 pst av alle bedriftene har mindre enn 5 ansatte. – Dette glemmer Regjeringen, som i den grad de er opptatt av næringspolitikk utelukkende konsentrer denne politikken om de store (statlige bedriftene). Venstre har motsatt innfallsvinkel og er først og fremst opptatt av å få flere små bedrifter, sier Melby.

Konkret foreslår Venstre følgende:
1) Innovasjon Norge må få en langt friere rolle i forhold til politiske myndigheter.

2) Innovasjon Norge må i langt større grad skal være en premissleverandør mot myndigheter og det politiske miljø når det gjelder å foreslå og formidle tiltak for økt entreprenørskap, innovasjon og forenkling.

3) Innovasjon Norge deles i to ulike enheter. Den ene delen skal være en målrettet nyskapingsdel for gründere og bedrifter i hele landet. Formålet med denne delen er å stimulere til at gode ideer settes ut i livet uavhengig av hvor i landet den oppsto. Den andre delen skal ta distriktshensyn og ha et virkemiddelapparat for distriktsutbygging med hovedhensikt å sikre bosetting og landbrukspolitiske mål. Bygdeutviklingsmidlene skal beholdes i distriktsdelen og stimulere utvikling og etablering av tilleggsnæringer i tilknytning til tradisjonelt landbruk.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**