Norfrakalk slipper å rense kvikksølv

Statens Forurensingstilsyn (SFT) vil ikke skjerpe utslippskravet til NorFraKalks anlegg på Verdal. NorFraKalk får fortsatt lov til å slippe ut inntil 6 kilo kvikksølv i året. Rensing vill fjernet 98 prosent av utslippet. -Dette er uforståelig, sier stortingsrepresentant Andre N. Skjelstad.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**

André N. Skjelstad

Foto: Rune Kongsro

Venstres stortingskandidat Andre Skjelstad forstår ikke hvorfor SFT ikke vil rense utslippet når det finnes teknologiske løsninger for det.

— Denne fabrikken ligger i nabolaget til en av Verdals beste badeplasser. Det er uholdbart å slippe ut seks kilo kvikksølv der. Her kunne miljøvernminister Erik Solheim vært aktivt med på rensing. Jeg mener et spleiselag mellom bedriften og staten er løsningen. Seks kilo kvikksølv er tross alt ganske mye, sier han.

Har spurt miljøministeren
Skjelstad har tidligere stilt spørsmål til Miljøminister Erik Solheim om han vil pålegge bedriften å rense kvikksølvutslippene. Det Norske Veritas har funnet ut at det er mulig å fjerne kvikksølvet. Konsulenten som har utredet saken anbefaler at renseanlegg ikke monteres fordi selskapet holder seg innenfor utslippsgrensene fra Statens Forurensingstilsyn(SFT). Bedriftsledelsen har uttalt at renseanlegg ikke er aktuelt på grunn av kostnadshensyn.
Les Erik Solheims svar her.

Les hele saken i Trønderavisa.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**