Politikk for det kulturbaserte næringslivet

Venstre har i programmet for kommende Stortingsperiode tydeliggjort sammenhengen mellom næringsliv og kultur, og offentliggjorde denne uka en tiltakspakke for kultur og næring. Kulturpolitikk handler i stor grad nettopp om å tilrettelegge for at man som kulturutøver kan leve av dette — og dermed nettopp om næringspolitikk; om enkeltmannsforetak og småbedrifter. Venstre vil tilrettelegge for at kunstnere får bedre muligheter og rammevilkår for å skape sin egen arbeidsplass.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**


Venstres 10 tiltak for den kommende stortingsperiode kan oppsummeres slik:
Bedre sosiale rettigheter for kulturgründere og selvstendig næringsdrivende ved sykdom under svangerskap, og ved omsorg for små barn.
Redusere skjemaveldet for kunstnere og kulturarbeidere
Gjøre det enklere å ansette nummer to i en enkeltmannsbedrift
Bedre regelverket for selvstendig næringsdrivende som har gjeld knyttet til egen næringsvirksomhet
Legge om merverdiavgiftssystemet innenfor kulturfeltet
Dele Innovasjon Norge opp i en målrettet "framtidsdel" for kulturgründere/bedrifter som har gode bærekraftige idéer uavhengig av postadresse og en del som har et mer distriktspreg for å sikre bosetting og eventuell bevaring
Endre forvaltningsloven slik at alle gründere og kulturarbeidere som henvender seg til kommunen de bor i har krav på svar innen tre uker
Gi kunst- og kulturstudenter som velger å starte for seg selv etter endt utdannelse rentefritak og betalingsutsettelse på studielånet i inntil tre år , samt innføre etablererstipender
At ingen urettmessig skal tjene penger på andres åndsverk. Det er uholdbart når folk i hundretusener deler opphavsrettsvernet materiale med hverandre, mens artister, komponister og andre kunstnere ikke får betalt. Venstre vil gjøre fildeling lovlig under forutsetning av at det samtidig utvikles modeller som sørger for at opphaverne får betalt for nedlastingen som skjer.
Følge opp utredningen om kunstneres levekår med sikte på en reform som bedrer kunstnernes lønn, arbeidsbetingelser og pensjonsordninger, samt oppjustere eksisterende stipendordninger for kunstnere.

Venstre er opptatt av en større kultursektor og det kreative Norge; og Venstre har derfor en offensiv kulturpolitikk for å utvikle norsk kulturliv.

Maria Serafia Fjellstad
3.kandidat på Troms Venstres stortingsliste

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**