Vold og lidelse
Fysisk og psykisk vold bidrar til å utvikle fysiske og psykiske lidelser hos mennesker. Dette skjer både direkte gjennom at vold kan påføre offeret kroppslige skader og smerter, og psykiske senvirkninger i form av traumatiske opplevelser som bidrar til lavere selvfølelse og selvtillit, plager med urovekkende gjenopplevelser ("flashbacks") og post-traumatisk stress. Depresjon, angstlidelser og rusmisbruk er ikke uvanlige reaksjoner på de psykiske arrene som dannes av å ha levd under konstant fryktberedskap og fare. I tillegg fører vold ofte til utvikling av utrygghet og kommunikasjonsvansker, som kan skape vansker med hvordan man forholder seg til andre mennesker i livet. Å bidra til å redusere og forebygge vold gjennom å hjelpe folk til å lære hvordan de kan mestre sinne og aggresjon på mer hensiktsmessige måter, er derfor en viktig samfunnsoppgave som gir positive ringvirkninger ved å forebygge menneskelige lidelser.
Hva er Alternativ til Vold?
På Alternativ til Vold (ATV) sine hjemmesider, kan man lese at ATV-stiftelsen ble startet i 1987. Det var da det første behandlingstilbudet i Europa til menn som har volds- eller aggresjonsproblemer mot samlivspartner. ATV Oslo har for eksempel kurstilbud rettet mot voksne som enten utfører vold/aggresjon mot familiemedlemmer, eller som blir utsatt for vold fra partner. De har også kurs rettet mot barn som lever med vold i hjemmet og kurs rettet mot rusmisbruk og vold. ATV driver utstrakt kompetanseutvikling og kursvirksomhet mot annet helsepersonell innen felter som vold, traumer og sinnemestring, og nestleder i ATV-stiftelsen psykologspesialist Per Isdal har ved flere anledninger holdt kurs for psykologer, leger, sykepleiere og andre yrkesgrupper innen Sykehuset Innlandet. ATV driver også forskningsvirksomhet på temaer som årsaker til vold, voldsforebygging, sinnemestring og traumebehandling.
Tilstanden nå
Fra mitt arbeid som behandler for voksne med psykiske lidelser ved poliklinikker i Oslo, Elverum og Hamar, og en kort periode i det statlige barnevernet i Oppland, har jeg både erfart hvor mange klienter det er som utvikler psykiske senvirkninger som følge av å bli utsatt for fysisk eller psykisk vold, og i tillegg at det er mange av voldsutøverne som selv sliter med betydelige psykiske vansker som følge av at de ikke klarer å håndtere sin aggresjon. Tilstanden nå, er at voksne voldsutøvere i Hedmark som ønsker hjelp til å stoppe voldsbruken og lære andre måter å mestre sinnet sitt på, står uten et spesialisert poliklinisk tilbud rettet mot deres spesifikke problemer. Familievern-kontorene har mange kompetente fagfolk som er dyktige på å arbeide med konflikter i par/familier, og ved Distriktspsykiatriske sentre (DPS) kan man få behandling for psykiske lidelser, men det vil variere hvor mye kompetanse institusjonene og behandlerne har når det gjelder å arbeide med sinnemestring og reduksjon av voldsatferd. Innenfor barnevernet finnes Multisystemisk terapi (MST) som blant annet arbeider med reduksjon av aggressiv atferd, men her må man være ungdom mellom 12 og 18 år for å være innenfor målgruppen. Løsningen for de voksne som virkelig ønsker å arbeide med disse problemene i et spesialisert tiltak, har derfor tidligere vært å søke seg til hjelp ved ATV Oslo, og pendle tur-retur inn til Oslo for å delta i ATV-behandling. Det fremgår imidlertid av ATV Oslo sine hjemmesider at innbyggere i Hedmark ikke lenger har denne muligheten, og uten et ATV Hamar, står denne regionen derfor i realiteten uten et spesialisert behandlingstilbud til denne gruppen.
Kompetanseheving i regionen
Den kompetansen som Alternativ til Vold-stiftelsen besitter om arbeid med vold og traumer, vil også kunne virke svært positivt for å bidra til å heve kompetansen om disse feltene for annet helsepersonell i regionen. Dette kan for eksempel skje gjennom felles fagdager og kurs mellom ATV og instanser som avdelinger for psykisk helse i Sykehuset Innlandet, psykisk helse-team i kommunene, barnevern og familievern. Gjennom å etablere et ATV-senter på Hamar, kan man slik både få opprettet behandlingstilbud til en gruppe som per nå står uten spesialiserte behandlingstiltak, og samtidig oppnå et gradvis kompetanseløft blant andre som arbeider med beslektede oppgaver i regionen.
Arbeidsplasser og attraktivitet
At det er attraktivt å arbeide innenfor Alternativ til Vold-stiftelsen, bekreftes av de entusiastiske ATV-medarbeiderne som reiser rundt i landet og holder kurs, av det spennende faglige forskningsarbeidet som foregår i ATV-stiftelsen og av kollegaer som kan beskrive at det er veldig mange jobbsøkere hver gang det er ledige stillinger ved ATV. Å få et ATV-senter i Hamar, vil derfor sørge for å plassere attraktive arbeidsplasser i Hamar, som vil sørge for at flere universitetsutdannede skattebetalere trekkes mot regionen. I tillegg bidrar det å etablere et slikt faglig senter som ATV, også til å øke attraktiviteten på arbeidsplasser for psykologer i f.eks DPS, kommunen og ved sykehusene, gjennom å sørge for et bredspektret og variert fagmiljø for psykologer på Hamar. Med bakgrunn i disse refleksjonene, håper jeg derfor at lokalpolitikerne i regionen vår vil kunne finne gode argumenter til å prioritere de nødvendige bevilgningene til å få opprettet et ATV-senter på Hamar.