Trøndelag et førstevalg for vindkraftforskning

Guri Melby, Venstres førstekandidat i Sør-Trøndelag, besøkte denne uka flere bedrifter i Ørland og Bjugn. Med seg hadde hun Barbro Eikset, leder i Bjugn Venstre. Målet med besøksrunden var å få bedre kunnskap om næringslivet på Fosen. Stortingskandidaten rakk å besøke Mascot-Høie, Scanbio Bjugn, Hotell Bjugn, VIVA AS og Olden Oppdrettsanlegg.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**

Guri Melby

Foto: Cathrine D. Hagen

– Disse besøkene har vist oss at næringslivet i Bjugn og Ørland er mangfoldig og har stor bredde. I tillegg fikk jeg inntrykk av at optimismen og viljen til nyskaping og utvikling er stor på tross av finanskrisen, sier Melby. Særlig interessant var det å besøke VIVA på Valsneset, som er landets eneste testanlegg for vindkraft. — Det var fascinerende å få førstehånds kunnskap om ny forskning på vindkraftteknologi. Det er viktig at vi hele tiden utvikler ny teknologi slik at drifta kan bli mer lønnsom og på sikt konkurrere med annen kraft, sier Melby. Vindkraft-ekspertene Arnstein Hovde fra VIVA og Hans Leirvik fra selskapet ChapDrive kunne fortelle at man nå var i ferd med å utvikle vindmøller med generatorer som ligger på bakkenivå i stedet for i hodet oppe i tårnet. Fordelen med dette er åpenbar: Det blir langt lettere å vedlikeholde slike vindmøller, og man unngår topptunge innretninger. Begge deler kan være avgjørende for å få store havmøller til å fungere.

Hun legger til at Trøndelag bør stå fram som et senter for vindkraftforskning i Norge, på grunn av

Guri Melby på Valsneset

Foto: Venstre

naturlig gode forutsetninger for vindkraft, og på grunn av NTNU. – Satsing på fornybar energi har vært svak i Norge inntil nå, sier Guri Melby. – Venstre vil prioritere vindmølleforskning slik som på Valsneset, både gjennom å sikre gode bevilgninger til universitetene, men også gjennom gode støtteordninger for bedrifter som skaper ny, klimavennlig teknologi. Det må også bli lønnsomt å satse på vindkraft, for eksempel ved å få på plass en ordning med grønne sertifikater, avslutter Melby.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**