Vil ha mer lokalt øl, vin og cider

I dag åpner Trøndersk matfestival, som arrangeres for femte året på rad. Her presenteres trøndersk mat i all sin bredde. – Satsing på lokal produksjon av mat og drikke basert på lokale råvarer er viktig for framtida til norsk landbruk, reiselivsnæringen og for levende bygdesamfunn. Derfor bør vi også stimulere til økt lokal småskalaproduksjon av øl, vin og cider, og dermed økt lokal verdiskaping, sier Guri Melby, stortingskandidat for Venstre i Sør-Trøndelag.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**

Guri Melby

Foto: Cathrine D. Hagen

– Regelverket knyttet til produksjon, distribusjon og servering er ofte en hemsko for at produsentene skal lykkes, og dette gjelder ikke minst for lokale produsenter av alkoholholdige drikker. Det er også store utfordringer for lokale produsenter å få produktene sine omsatt gjennom de omsetningsledd som alkoholloven i dag åpner for, og dagens avgiftsregime stimulerer heller ikke til lokal produksjon med et begrenset volum, sier Melby.

Derfor vil Venstre ha endringer i alkoholloven som tillater lokale produsenter av alkoholholdige drikker å informere om produktene sine på egne internettsider, slik Vinmonopolet i dag har adgang til. I tillegg ønsker vi å legge om produksjonsavgiften på alkohol slik at de 4000 første literne er avgiftsfrie. Vi vil også tillate demonstrasjonssalg og servering ved besøk i produksjonslokaler eller i tilknytning til disse, samt at lokalt produserte alkoholholdige drikkevarer med et alkoholinnhold over 4,75 volumprosent får en automatisk rett til prøvesalg gjennom Vinmonopolets distribusjonsledd.

– Venstre ønsker at gründermentaliteten skal få en enda større plass innenfor landbruket. En forenkling av regelverket knyttet til lokal produksjon av øl, vin og cider kombinert med tiltak for økt lønnsomhet, vil gi mer næringsutvikling i distriktene og mer mangfold i landbruket, sier Melby.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**