Sats på et framtidsrettet næringsliv

Den siste uken har olje- og energiminister Terje Riis-Johansen ønsket å se på mulighetene for oljeleting i sårbare områder utenfor Jan Mayen for opprettholde oljeinntektene, som han sier. I et intervju med Aftenposten sier LO-leder Roar Flåthen at han er bekymret for konsekvensene av finanskrisen og vil ha større aktivitet innenfor olje-, gass- og aluminiumsindustrien.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**

Kåre Pettersen

Kåre Pettersen
Foto: Venstre

De om det, men særlig framtidsrettet og miljøvennlig satsing kan dette neppe kalles.

For Venstre er løsningen å bygge opp om et nyskapende og framtidsrettet næringsliv. Når man opplever økonomiske omveltninger, er det enda viktigere enn før med et dynamisk næringsliv der det vokser og skapes i smått og stort. Framtidens velferdssamfunn avhenger av nyskaping, og framtidens arbeidsplasser er ennå ikke skapt.

Støtt opp om nyskapere og gründere
Venstre vil derfor ha en politikk som støtter nyskapere og gründere. Forskning, utdanning og skattesystem er viktige forutsetninger for framtidens arbeidsplasser og velferd. Det må gis rom for menneskets skapende evner i skoleverk, forskning, kultur og næringsliv. Vi må slippe fram de som tør å satse, og som tør å tro på en idé. For Venstre er det minst like naturlig å skape sin egen arbeidsplass som det å finne sin plass innenfor det etablerte arbeidslivet. Norsk næringsliv trenger norske eiere og norske gründere.

I en undersøkelse gjennomført av bl.a. Innovasjon Norge, understøttes ønsket om dette ved at mer enn halvparten av norske studenter faktisk ønsker å starte egen virksomhet. Venstre ønsker å tilrettelegge for de som vil og tør og foreslår å gi studenter som velger å starte for seg selv, rentefritak og betalingsutsettelse på studielånet i inntil tre år.

Videre vil Venstre innføre rett til et næringsfradrag på linje med minstefradrag for selvstendig næringsdrivende. Vi foreslår at alle ene-ansatte i egne selskaper skal få samme skattefradrag for innbetaling til egen tjenestepensjon som alle andre.

Innovasjon

Foto: Microsoft

Venstre ønsker også en forenkling for nyskapere og foreslår derfor en egen forenklet aksjelov for små bedrifter ved bl.a. fjerne revisjonsplikt, størrelse på aksjekapital, rapportering til Brønnøysund, antall avgiftsterminer mm. Videre må det bli enklere å ansette nummer to i en enkeltmannsbedrift.

Legg til rette for innovasjon

Venstre legger stor vekt på tiltak som kan fremme teknologiutvikling og innovasjon. Vi vil bruke både skattesystemet og direkte tilskudd for å øke satsingen på næringsrettet forskning.
Norge har en unik mulighet til å ta i bruk ny teknologi og gjøre omstillinger som både skaper nye miljøarbeidsplasser og som har konsekvenser for klimaet.

Venstre vil derfor satse offensiv på utvikling av ny, fornybar energi. Vi vil opprette et nasjonalt verdiskapningsprogram i samarbeid med næringslivet for satsing på marine, fornybare energikilder og vi vil opprette et nytt statlig selskap som har som formål å investere i klimateknololgi, klimagründere og miljøriktig omstilling av eksisterende næringsliv.

Mange gode ideer blir imidlertid aldri realisert. Dette vil Venstre endre ved å innføre gunstigere skatteordninger til bedrifter som driver aktiv knoppskyting, etter modell av Skattefunn-ordningen. Det blir derfor viktig å sikre bedre tilgang til risikovillig kapital gjennom det offentlige virkemiddelapparatet og gjennom skattestimulans for private investorer, etter en modell vi har valgt å kalle KapitalFunn.

Kåre_fylkesbrosjyre


Sats på kunnskap

Forskning er en fremtidsinvestering og betydningen av å investere i framtida har sjelden vært større.
Sorry, Riis-Johansen og Flåthen, det er ikke olje Norge skal leve av i fremtiden. Derfor er det kunnskap Venstre vil prioritere. I skolen vil vi prioritere gode lærere fremfor varme måltider og innhold i timene fremfor flere timer. Vi vil ha flere og bedre lærere, gjennom en systematisk etterutdanning av lærere.

Venstre ønsker en langt sterkere satsing på forskning og en styrking av basisbevilgningene til universiteter, høyskoler og forskningsinstitutter. Det er her mye av grunnforskningen skjer, og det er avgjørende å sikre institusjonene en sunn økonomi.

Vedvarende og sterk satsing på utdanning og forskning er nødvendig for å sikre verdiskaping og velferd, miljø og et nyskapende næringsliv. Opptrappingen av de økonomiske ressursene til forskning og høyere utdanning må være forpliktende og langsiktig. Venstre vil derfor ha som førsteprioritet å øke den norske forskningsinnsatsen til 3 prosent av BNP innen 2013.

Venstre har den klare oppfatning at nyskaping og kunnskapsoverføring mellom forskning og næringsliv må styrkes. Fra både grunnforskning, anvendt forskning og utvikling kommer det nye ideer som kan gi grunnlag for nye bedrifter. Her skjer det en spennende satsing ved Høgskolen i Vestfold med samarbeidet mellom forskning, industri og næring som skal stå klart til studiestart i august 2010.

Den politikk som er bra for de små bedriftene er nesten uten unntak bra for de store, men ikke nødvendigvis motsatt. Derfor er Venstre særlig opptatt av gode rammevilkår for de minste bedriftene og for selvstendig næringsdrivende.

Vear, 25. juli 2009
Kåre Pettersen
1. kandidat for Venstre til Stortingsvalget

Nedenfor finner du også et kort videoinnslag med vår førstekandidat som omhandler satsingen på kunnskapssamfunnet.

Video hentet fra YouTube. For full video klikk her.
**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**