Mer verdiskapning i distriktene

Distriktspolitikk handler om å legge til rette for at alle skal ha mulighet til å bruke sine evner til det beste for seg og samfunnet, skriver stortingsrepresentant Andre N. Skjelstad i en kronikk.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**


Kronikk av Andre N. Skjelstad, stortingsrepresentant

André N. Skjelstad

Foto: Rune Kongsro

Da må vi ha en god verdiskapningspolitikk, blant annet ved å gi næringslivet gode rammevilkår, forsere utbygging av høyhastighets bredbåndsnett til alle, utforme en ny samferdselspolitikk og at det offentlige skal tilby tjenester som gjør det mulig å skape mangfoldige og attraktive lokalsamfunn. Venstre vil utforme en ny samferdselspolitikk og knytte Namdalen og Innherred bedre sammen gjennom en helhetlig utbedring av Riksvei 17 mellom Steinkjer og Namsos. Slik kan bygdene i Nord-Trøndelag konkurrere om utvikling, arbeidskraft og arbeidsplasser.

Mer nyskapning og nye næringer
Levende distrikter er avhengig av at det etableres arbeidsplasser utenfor byene. Gode generelle rammevilkår for næringslivet er derfor viktig. Venstre vil legge bedre til rette for dem som ønsker å skape en arbeidsplass for seg selv og flere, og vi vil satse målrettet på å utvikle flere og bedre kunnskapsbedrifter i distriktene.

Norge har en unik mulighet til å ta i bruk ny teknologi og gjøre omstillinger som både skaper nye miljøarbeidsplasser og som har konsekvenser for klimaet. Økt satsning på fornybar energiproduksjon kan skape tusenvis av nye arbeidsplasser i distriktene. Problemet er at Norge har så dårlige støtteordninger for grønn energi slik at norske selskaper satser på fornybar energiproduksjon i utlandet.

Venstre vil opprette et nasjonalt verdiskapningsprogram for satsning på fornybare energikilder og vi vil opprette et nytt statlig organ / investeringsselskap som har som formål å investere i klimateknologi, klimagründere og miljøriktig omstilling av eksisterende næringsliv.

Fornying og utvikling av primærnæringene

Rytter på Nordtvet gård

Foto: Linn Beate Kaald Thoresen

Primærnæringene må stimuleres til nytenkning og nyskaping. Det er et stort potensial i videreforedling av både landbruks- og fiskeriprodukter. Økende kompleksitet i det offentlige virkemiddelapparatet, med ulike virkemidler og offentlige støtteordninger bidrar til å hemme verdifull nyskaping. Venstre vil ha en fornuftig oppmyking av et rigid regelverk og et kraftfullt oppgjør med regjeringen, som ikke bare har reversert politikken tilbake til den forrige regjeringens tid, men mye lenger.

Det er store utfordringer knyttet til utslippene av klimagasser fra landbruket. For eksempel slipper gjødselskjellerne ut store mengder av klimagassen metan. En god løsning på dette problemet kan være å bygge en gassturbin over gjødselskjellere som omdanner utslippene til energi. Problemet er bare at det ikke finns økonomi i å bygge gassturbiner over 1970-tallets folkefjøs. Derimot vil det være god økonomi i å bygge samdriftsfjøs der tre til fem bønder går sammen om driften. En gassturbin knyttet til samdriftsfjøs vil kunne gi energi til mange husstander og samtidig sikre bedre økonomi for bøndene. Moderne, løsningsorientert og fremtidsrettet.

Muligheter og bolyst
I landbrukspolitikken tilpasset Venstre regelverket til det moderne liv, nå strammes det inn for fullt. Noe av det siste som Lars Sponheim gjorde som landbruksminister var å foreslå å oppheve delingsforbudet i jordloven. Det skal være mulig å bo på en landbrukseiendom uten å måtte drive tradisjonelt landbruk og uten å måtte bosette seg i et trangt boligfelt. Regjeringen har selvfølgelig reversert dette og strammet ytterligere inn. En oppheving av delingsforbudet vil legge til rette for gode løsninger i eier- og bruksutvikling og en bruk av arealene som vil være i samsvar med fremtidens landbrukspolitikk.

Utfordringen for mange i distriktene er at byggekostnadene for boliger er høye, mens markedet og bankene ikke verdsetter beliggenheten. Venstre har lansert fire virkemidler for å bedre boligpolitikken i distriktene. En norsk hjemkjøpsordning gjennom Husbanken og kommuner hvor leid bolig på sikt kan bli eid bolig, lengre nedbetalingstid på Husbanklån, skatteincentiver og endring av kriteriene i Husbanken for å få grunnlån. Slik vil Husbanken få et større ansvar for å sikre bosettingen utenfor de store byene når boligmarkedene sentraliseres.

Matkultur:

Mat, frukt, grønt

Foto: Microsoft

Å opprettholde levende bygder, kulturlandskap og ren natur er avgjørende for at Norge skal lykkes som turistland. Venstre vil styrke reiselivssatsningen og mener at lokal produksjon av mat og drikke vil være avgjørende for aktive og levedyktige bygdesamfunn i hele landet. Venstre vil stimulere til en renessanse for norsk matkultur gjennom å øke satsningen på geografisk opprinnelsesmerking og liberalisering av regelverket for foredling av mat fra egen gård.

Venstre vil gjøre Nord-Trøndelag til et moderne fylke med attraktive lokalsamfunn, men skal vi lykkes med å skape levedyktige distrikter må vi tenke nytt. Tiden er derfor inne for å bytte ut gammeldags rødgrønn politikk med en moderne politikk.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**