Kunnskap for nyskaping og velferd

Etter Dørums og Troms Venstres besøk ved UiT kan Roar Sollied vise til nok et konkret eksempel på hvordan forskning gir nyvinning, flere arbeidsplasser og mer velferd.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**


Kunnskap for nyskaping og velferd

Av Roar Sollied, stortingskandidat for Venstre

Odd Einar Dørum på HSHs avdeling på Rommetveit

Foto: Tore Nilsen

Odd Einar Dørum og representanter fra Troms Venstre besøkte Universitetet i Tromsø (UiT) og Forskningsparken 26. juni i år. Der kunne forskere innenfor ortopedi, under ledelse av professor Oddmund Johansen, vise til hvordan forskning kan føre til sjumilsteg innenfor rehabilitering og smertelindring. Med utgangspunkt i pasientens gener kan de dyrke fram ny leddbrusk, som implanteres, og resultatet for pasienten er smertefrihet og dermed nye muligheter for å fortsette i arbeidslivet og ha ei aktiv fritid.

Nyvinning i Tromsø
Som Troms-innbygger ble jeg selvsagt ekstra stolt av å høre at teknologien er utviklet med base i UiT. Der har både utenlandske forskere og tidligere studenter fra UiT møttes i et prosjekt som ikke bare er bra for enkeltpersoner, men som er en verdenssensajon med et stort kommersielt potensial.

Eksemplet viser med tydelighet hvorfor forskning og kunnskap er viktig: Det gir mer nyskaping og velferd, hjelper folk til å fortsette i arbeidslivet og gir nye arbeidsplasser. I tillegg må vi huske at ny kunnskap alltid er nøkkelen for å møte framtidas endringer. Svært mange av dagens arbeidsplasser vil forgå mens nye vil oppstå. Det vil alltid komme endringer, enten vi vil eller ikke, og Venstre vil bidra til at vi er klar for å møte endringer, og der er skolen viktigst. Staten har en viktig oppgave i å bevilge midler til forskning og utdanning, og Staten må la være å styre forskningen.

Ikke vilje hos de rødgrønne
Det kreves politisk vilje til å satse på kunnskap og nye ideer gjennom bevilgninger til utdanning, forskning og næringsliv. Regjeringen har dessverre ikke hatt nok politisk vilje til å satse på framtida. Særlig vil jeg trekke fram en altfor svak satsing på Forskningsfondet og næringsrettet forskning, samt svekkelse av den vellykkede SkatteFUNN-ordninga, som gir skatteytere som driver virksomhet i Norge, et fradrag i skatt på inntil 20 prosent av kostnader til forsknings- og utviklingsprosjekter.

Venstre satser

Sollied, Sponheim, Dørum 125 jubileum

Foto: MNS

Venstre har satset på økte basisbevilgninger til universitetene og fulgt dette opp systematisk i sine alternative budsjetter, mens de rødgrønne har tatt hvileskjær. Venstre satser også på en systematisk kompetanseheving av lærere, med en gjennomføringstakt som er fire ganger raskere enn regjeringens. Mens Venstre vil holde fast på at 3 % av BNP innen 2013 skal brukes på forskning, gikk regjeringen bort fra dette målet i Forskningsmeldinga. Venstre vil doble Forskningsfondet fra dagens vel 70 mrd til 150 mrd i 2010. Det vil bety en betydelig større avkastning til forskning og dermed mer nyskaping og mer velferd.

Utdannings- og forskningspolitikken gir grunn nok til å bytte regjering.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**