– Spør om rovdyrerstatning til sørsamene

Stortingsrepresentant Andre N. Skjelstad spør Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim om han vil revurdere mandatet til “Arbeidsgruppen for reduksjon av konfliktnivået rovdyr-reindrift i Nord-Trøndelag” slik at de kan vurdere erstatningsordningen for rovdyrskader som en del av sitt arbeid for å redusere konfliktnivået.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**

André N. Skjelstad

Foto: Rune Kongsro

Arbeidsgruppen for reduksjon av konfliktnivået rovdyr-reindrift i Nord-Trøndelag er under ledelse av konstituert fylkesmann Oddbjørn Nordseth. Den har imidlertid ikke fått et mandat som gir den mulighet til å vurdere erstatningsordningen for rovdyr i sitt arbeid. Arbeidsgruppen skal blant annet jobbe med bestandsmål og bestandsstørrelse for rovdyr, og forskjellige forebyggende tiltak for å redusere skadeomfanget.

– De store problemene den sørsamiske tamreindriften står overfor på grunn av rovdyrsituasjonen i Midt-Norge, med store tap og sviktende økonomisk grunnlag er blitt grundig belyst i den senere tiden, sier Skjelstad. Han mener vi står overfor en total kollaps i denne næringen for videreføring av den sørsamiske minoritetens språk og kultur.

Dagens erstatningsordning pålegger utøverne i næringen ansvaret for å dokumentere sine tap, noe som fører til at en vesentlig del av deres tap ikke blir erstattet. —Det viktigste forebyggende tiltaket for næringsutøvere som sliter med det økonomiske fundamentet i sin drift er imidlertid en erstatningsordning som skåner dem for økonomiske tap som følge av rovdyrsituasjonen, avslutter Andre N. Skjelstad.

Les spørsmålet her

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**