Verdighet for rusavhengige

Det finnes mellom 11.000 og 15.000 sprøytenarkomane i Norge i dag, og dagens ruspolitikk har vist seg feilslått. I Trondheim har de rødgrønne allerede kuttet drastisk i rusbehandlingen.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**


Venstre mener at avhengighet av narkotiske stoffer er en sykdom som må behandles og som ikke kureres med politiaksjoner. Vi vil derfor bekjempe rusmisbruket, og ikke rusmisbrukeren. Det er uverdig at over 200 dør av overdose hvert år.

Samtidig står flere tusen står i kø for å få legemiddelassistert rehabiltiering. I disse køene er det mange som gir opp. Venstre tør derfor å tenke nytt, og har foreslått et prøveprosjekt med heroinassistert behandling for de aller tyngste brukerne som ikke har hatt nytte av annen medikamentell behandling. Dette gjøres i dag i blant annet Sveits og Tyskland. Erfaring fra disse landene har vist at kriminaliteten faller drastisk. Dette fordi narkomane som får slik behandling ikke trenger å ty til kriminelle handlinger for å kunne få sin daglige dose. Andre konsekvenser har vært en forbedring i helsetilstanden til den enkelte narkomane. Andre har kommet i jobb og faktisk blitt rusfrie.

Noen tror en kan vinne krigen mot narkotika. Venstre ønsker å prøve ut nye tiltak som har hatt god effekt i andre land for å stoppe det høye antall overdosedødsfall i Norge. Summen av lidelse, smerte og fornedrelse både for misbrukeren og familien er enorm. Ikke noe kan være tyngre enn å se sine barn begå et langsomt selvmord. Utdeling av heroin i kontrollerte former kan gi noen av disse et mer verdig liv. Da vil det være utilgivelig å ikke prøve.

Guri Melby
Stortingskandidat for Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**