Voldtektsofre må møtes profesjonelt

NRK Trøndelag melder i dag at det har vært en kraftig økning i antall anmeldte voldtekter i Sør-Trøndelag i år. Harald Moholt ved Sør-Trøndelag politidistrikt uttaler at dette tyder på at kvinner har fått større mot og vilje til å anmelde voldtekter. – Det er svært positivt hvis kvinner nå har større tillit til politiet, og da er det viktig at politiet møter denne tilliten gjennom gode etterforskninger som fører til flere fellende dommer, sier Venstres stortingskandidat i Sør-Trøndelag, Guri Melby.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**


– Nå er det viktig at vi sørger for at voldtektsofre får et bedre møte med politi, rettsapparat og mottak enn de har hatt til nå, sier Melby. Hun oppfordrer Regjeringa til å gjennomføre forslagene fra stortingsmeldinga "Fra ord til handling", som ble levert av voldtektsutvalget i januar i fjor. Her lanserte utvalget en rekke konkrete tiltak. Det viktigste av disse var å opprette en sentral, landsdekkende spesialenhet for politiet, SEPOL, på linje med Økokrim.

Dette er møtt med fire stillinger som et miljø i KRIPOS. — For å sikre at alle ofre blir møtt på den samme profesjonelle måten over hele landet, er det viktig at vi får på plass en slik spesialenhet, sier Melby.

Guri Melby

Foto: Ole Morten Melgård

– I tillegg er det viktig at regjeringa får på plass gratis behandling for ofre, noe som blant annet innebærer gratis psykolog. I tillegg må de få på plass en omfangsundersøkelse, slik at vi vet hva slags tall vi snakker om, sier Melby. På 15 år er antall voldtekter som blir anmeldt til politiet tredoblet. I 1993 ble 368 voldtekter anmeldt, i 2008 var tallet oppe i 949. – Det høres tilsynelatende bra ut, men når en vet at estimatet på voldtekter i året er mellom 8.000 og 16.000, så er det veldig få som i realiteten blir meldt, sier Melby.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**