Fikk medhold om skjerming av kysten

Litt overraskende, men desto mer hyggelig, ble det flertall i Troms fylkesting for å skjerme de mest sårbare områdene utenfor kysten for petrovirksomhet.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**


Forslaget kom fra Roar Sollied (i utdanningskomiteen) og SP, som brakte Venstres forslag til Plan- og Økonomikomiteen. I dag gikk det gjennom i plenum! Selv AP stemte i mot! Med til historien hører at et forslag fra SV som konkretiserte Lofoten, Vesterålen og Senja bare fikk 8 stemmer.

Venstres forslag ble enda sterkere etter at Høyres forslag til omkamp i form av en uttalelse ved saken ble nedstemt. Der ville de uttrykke viktigheten av å åpne for oljevirksomhet.
Forslaget fra Venstre lød:
– Fylkestinget påpeker viktigheten av å skjerme de mest sårbare områdene ved kysten for petroleumsvirksomhet. Vi har et ansvar for å sikre artsmangfoldet og den økologiske kjeden, og det er svært viktig å sikre de viktigste gyteområdene for nordatlantiske fiskearter og dermed de tradisjonelle fiskeriene.

Venstre fikk også inn dette punktet om fornybar energi:
– Fylkestinget ser på nordområdene som langt mer enn en “petroleumsprovins” (konf. s.17). Fylkestinget savner en langt sterkere satsing på fornybar energi, der landsdelen allerede har betydelig kompetanse på fossekraft, havkraft, vindkraft og solenergi, foruten store naturlige ressursforutsetninger. Slik industri og langsiktig energi må bygges nå for å nå målene om lavere klimagassutslipp, og fossile energiressurser er uansett bare midlertidige. Fylkestinget ber Regjeringen snarest åpne for grønne sertifikater som virkemiddel for å fremme kjøp av fornybar energi, ellers vil etableringer for slik energi utebli.

..og dette om forskning:
– Satsingen på forskning og forskningsfond i landet er fortsatt altfor lav. Fondet for forskning og nyskaping må økes radikalt og gi avkastninger som vil åpne for større strategiske satsinger også i nordområdene.

Roar Sollied er svært fornøyd med disse signalene som kom med i høringen til Nye byggesteiner i nord, Regjeringens nye strategidokument for Nordområdene.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**