Vern om Tveitaskogen!

Fredag, 29.05.09, kunne man lese Jørgen Garmanns frustrasjon over manglende engasjement fra formannskapet – til vern om Tveitaskogen. Han er lite overrasket, hva H og FrP’s holdning gjelder, derimot AP’s holdninger i denne saken, overrasker han

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**


Vi er etter hvert mange som setter spørsmålstegn ved APs tafatte holdning til vern om dyrebar natur. Det hele ble meget synlig for to år siden – i forkant av folkemøtet på Ravnanger ungdomsskole. Den gang ville AP "høre hva folk hadde å si, men ikke si noe om partiets standpunkt før de hadde satt seg inn i innspillene fra motstanderne". De er tydeligvis ikke klokere i 2009 Ble "motstandernes innspill" i 2007 erklært for dårlige? I skrivende stund synes APs Terje Mathiassen, at "ad-hoc utvalg for næring må få si sitt i saken først "
Er næringslivets meninger viktigere for AP enn innbyggernes, Mathiassen — potensielle velgere som både du og resten av politikerskaren på Askøy er avhengig av hvert 4.år?

Samme spørsmål kan imidlertid rettes til Roald Steinseide, FrP. I AV, 09.03.07, ytret han seg slik: "Når FrP er på folkemøter, er det for å høre folk flest sitt syn, og som folkevalgt vil vi så langt som mulig følge de råd vi får. Hva er vitsen med folkemøter hvis så ikke var tilfelle? Folkemøtet på Ravnanger var det eksempelvis stor motstand mot industriområdet som er lagt inn i Tveitaskogen. FrP vil selvsagt ta hensyn til dette, og vil når planen kommer opp i formannskapet etter høringen, foreslå å ta dette industriområdet vekk". I samme avisutgave, kommenterer han folkemøtet på Ravnanger slik: "Etter dette møtet, er jeg ikke i tvil. Nå vil jeg gå til min kommunestyregruppe og anbefale at vi går inn for å flytte næringsområdet bort fra Tveitaskogen. Vi er her for å lytte til folket, og det vil i hvert fall vi i FrP gjøre i denne saken.".
Hva skjedde, Steinseide? Tok du munnen litt for full, i din iver etter velgere? FrP synes tydeligvis at det er problematisk å gå imot næringssjefens forslag til formannskapet, nå i 2009. Er det virkelig slik at FrP vektlegger "noen innspill fra grunneiere" tyngre enn den massive motstanden man var vitne til for 2 år siden?
Du hevder i ditt leserinnlegg i AV, 03.06.09, å være stolt over å ha snudd i saken. Hvordan kan du være stolt av en kappevending, som tydeligvis ikke er verdt avispapiret det er skrevet på? Jeg velger å kalle det valgløfte-brudd av ypperste klasse!

Uansett hvordan man velger å argumentere – man kommer aldri unna det faktum at 2007 var et kommunevalgår. Den massive motstanden den gang mot næringsareal i Tveitaskogen, skremte nok hele det politiske liv på Askøy -til ytterligere standpunkt-taushet for noen, og kappevending i saken for andre . Nå er imidlertid "velgerflukt-faren" over – så kanskje vi nå aner konturene av FrP, H og APs egentlige agenda?

Næringssjef Sandals ide om "næringskorridor" i Tveitaskogen – med formannskapets bifall – bærer preg av grunnleggende manglende respekt for natur- og dyrevern. Ukritisk, lar man fortsatt muligheten være åpen for å la dyrebar og verneverdig natur gå til grunne for all fremtid – og nekter således å ta ansvar for de store naturødeleggelser slike inngrep måtte medføre.

Kan det hele skyldes uvitenhet, tro? Neppe!
Det mange innbyggere ikke vet, er at Askøy kommune frarådes av overordnede myndigheter mot å foreta naturødeleggende inngrep i Tveitaskogen. Fylkesmannens klare uttale til Kommuneplanens arealdel 2006-2018, av 23.02.07, er som følger: "Avsett område er lett tilgjengeleg og eit mykje brukt turområde. Utbyggingsmønsteret i denne delen av kommunen, skulle tilseie at området vil ha høg friluftsverdi også i framtida.
Tveitaskogen er ein atlantisk kystfuruskog; ein naturtype i sterk tilbakegang. Området er også eit prioritert viltområde. Jamfør KU, er her registrert storfugl/raudlista hakkespett. I tillegg grensar avsett areal til Dyrtomyren, som er avhengig av tilførsel av fukt og næring frå furuskogen/øvre delar av Tveitaskogen. Dyrtomyren har "viktig" verdi som inntakt lavlandsmyr. Ei utbygging avsett til næringsområde vil difor få uheldige konsekvensar for denne naturtypen
".
Også Fylkeslandbrukskontoret uttaler seg i brev til Askøy kommune, 23.03.07:
"Næringsarealet i Tveiteskogen skapar auka press på verdifulle jordbruksareal og fører til nedbygging av eit samanhengande skogområde med store naturverdiar og friluftsinteresser for ein aukande befolkning. Kommunen må finne andre alternativ til næringsareal".

Slik klinkende klar, og god argumentasjon for å bevare Tveitaskogen, velger altså både næringssjef og formannskapsflertallet å overse — til fordel for næringsarealer!
Sagt på en annen måte: Således forvandles sunn fornuft til dumskap — ved et lite pennestrøk .

Paradoksalt nok, kan vi paralellt med dette lese i AV, at kommunen nå planlegger å kjøpe hele 6 nye friluftsområder! Helge Andreassen & Co var etter sigende "rundt på øyen for å ta perlene i selvsyn". Glemte de å stoppe ved Tveitaskogen, tro?
Pr i dag, er det skogsområdene som er mest sårbare på Askøy – som stadig "spises opp" av næring og boligbygging! Direktoratet for Naturforvaltning må da få med seg Askøy kommunes dobbelmoral, hva naturvern/arealbruk gjelder. Politisk flertall for bevisst ødeleggelse av dyrebare, verneverdige naturarealer — for så å gå for oppkjøp av nye friluftsområder .!

Nei, Askøy kommune burde heller vende sitt fokus mot de næringsarealer som allerede eksistere — og sørge for maksimal utnyttelse av disse. Storebotten Næringspark, slik det fremstår pr. i dag — gir helt klart grunnlag for kritisk gjennomgang i næringsarealdebatten. Området er et direkte hån til både innbyggere og naturvernere — hva maksimal utnytting gjelder. Store jordvoller og annen "pynt" hindrer områdefortetting/utnytting — men slik blir det gjerne når næringslivet er den som sitter mest ved roret? Store forbedringspotensialer er det i alle fall, og jeg forventer at det fremtidig settes klare krav til den videre utbygging/områdeutnytting av de resterende næringsarealer her.

Når det gjelder Tveitaskogen – er det sterke følelsesmessige engasjement innbyggere og naturvernere viste for 2 år siden, på ingen måte på retur. Tvert imot! Innbyggerne (velgerne) har krav på å få vite hva som skjer i/med nærområdene deres – det enkeltes partis standpunkt i denne konkrete sak, er heller ikke å forakte Folk er sinte og frustrerte over den respektløshet overfor natur/dyreliv som råder blant majoriteten av våre folkevalgte.
Underskriftskampanjen på nettet lever i beste velgående, andre virkemidler vurderes fortløpende – så siste ord er så visst ikke sagt i denne saken!

Fornuften tilsier at vektig, dokumentert, statlig argumentasjon bør tas til følge. Foreløpig er det bare Venstre og SV som er klare i sitt standpunkt – og som ønsker å føre en ansvarlig natur/miljøpolitikk. Kanskje verdt å merke seg til neste kommunevalg?

Avslutningsvis, sier jeg som Åge Landro, (Bergen og Omegn Friluftsråd):
"Hvis man bare tenker næringsliv og boligbygging, stopper det opp. Det er nødvendig for bokvaliteten til folk på Askøy, at kommunen tilbyr attraktive friområder".

Tveitaskogen er i aller høyeste grad i kategorien attraktive friområder!;)

Liv E. Forthun,

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**