Spør om vektoperasjoner

Venstres Gunnar Kvassheim har stilt helseministeren et spørsmål om betalingen sykehusene får for vektoperasjoner.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**


Helseministeren må svare på hvordan han vurderer størrelsen på den statlige betalingen til sykehusene for vektoperasjoner i forhold til de faktiske kostnadene knyttet til slik behandling.

Bakgrunnen for spørsmålet er at overvekt er et økende helseproblem i Norge. En vektoperasjon kan være en siste utvei for noen sykelig overvektige. I de siste årene har kapasiteten ved de offentlige sykehusene økt, men det er fremdeles flere års ventetid for en vektoperasjon ved flere sykehus.

I en rapport fra 2007 pekte en arbeidsgruppe fra de regionale helseforetakene på at de faktiske kostnadene for en vektoperasjon er langt høyere enn betalingen fra staten. Arbeidsgruppen anbefalte derfor at vi snarest må få adekvat finansiering gjennom det ordinære finansieringssystemet med adekvate satser.

Helse Vest RHF tok opp finansieringen av vektoperasjoner i et brev til Helsedepartementet i 2007. Her pekte Helse Vest RHF på at behovet for vektoperasjoner er sterkt økende. Med en finansiering med stort sprik mellom statlig betaling og reelle kostnader blir dette en økende økonomisk belastning for det regionale helseforetaket.

Les hele spørsmålet her.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**