Nei, til gjennomsnittsradar

Neste stadium av fotobokser er de som kan måle gjennomsnitthastigheter mellom to punkter. E18 i Telemark er ett av to steder veimyndighetene vil prøve dette ut.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**

Tonje Løwer Gurholt

Både bilform, registreringsnummer og førerens ansikt blir fotografert. Hensikten er å tvinge bilistene til å holde stabil lav fart over en strekning, istedenfor å bremse foran de vanlige radarene.

Venstre ønsker også at de som råkjører blir tatt, men vi ønsker ikke en overvåkning av alle som kjører på bestemte strekninger uansett om de kjører for fort eller ikke. Vi må ha isteden ha mer målretta tiltak mot de som råkjører, ikke mistenkeliggjøre alle inntil det motsatte er bevist.

I denne debatten er det også viktig å tenke på at det ikke bare er høy fart som dreper på veiene. Det er minst like mye uvettig kjøring innenfor fartsgrensen f.eks forbikjøringer eller at farten ikke er tilpasset forholdene ved vanskelig kjøreforhold. I tillegg har vi de som kjører i ruspåvirket tilstand. Ingen av disse kjører nødvendigvis for fort, men de er livsfarlige for andre bilister likevel.

Selv om bilister med gjennomsnittsfart innenfor regelverket får sitt foto slettet når de passerer den andre fotoboksen, er ikke dette bra nok i forhold til personvernet. Venstre stoler ikke på at disse opplysningene aldri kommer til å bli misbrukt eller at feil instanser vil få fatt i disse bildene. Erfaring viser at informasjon kommer på avveie. Til og med skatteetaten har klart å sende ut personnummeret til millioner av nordmenn. Slikt heller skulle aldri skjedd, men det gjorde det likevel.

Venstre er generelt skeptisk til økende bruk av personovervåking. Når de vanlige fotoboksene ble innført, ble det presisert at kun de som overtrådte fartsgrensen ble tatt bilde av og at informasjonen skulle slettes umiddelbart. Nå skal altså alle som kjører langs en bestemt vei tas bilde av. Dette er et eksempel på at ny teknologi før eller senere vil bli brukt til andre formål enn den opprinnelige hensikten.

Dette er også et eksempel på at teknologien stadig utvikler seg. Heldigvis. Men teknologien setter ingen grenser i forhold til personvernet, de grensene må politikerne trekke opp. Venstre mener de nye typene radarbokser ikke er målretta nok. Venstre ønsker derfor ikke å sette personvernet på prøve ved å innføre de.

Tonje Løwer Gurholt
Stortingskandidat Telemark Venstre

Avis, Varden

Innlegget står på trykk i Varden HER

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**