Nedrustning og våpen

Venstre ønsker en streng kontroll av norsk våpeneksport. Det viktigste tiltaket vil være å innføre sluttbrukererklæringer for våpen som eksporteres fra Norge.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**

Venstres stortingsvalgsprogram 2009 - 2013

Venstre valgprogram 2009-2013.
Teksten er hentet fra Venstres stortingsvalgprogram (pdf).

En sluttbrukererklæring er en garanti gitt til eksportør om at mottagerlandet er endelig bruker av våpnene, og at de ikke skal eksporteres videre uten samtykke fra opprinnelseslandet.

Et system der våpen og ammunisjon merkes slik at de kan spores tilbake til dem som opprinnelig bestilte våpnene, vil være et viktig redskap for å finne ut hvem som formidler våpen til konfliktområder.

Venstre vil arbeide for internasjonal nedrustning. Målet må være en verden fri for kjernefysiske, biologiske og kjemiske våpen, samt klasebomber og miner. Norge må være en pådriver for å få alle atommakter til å underskrive og iverksette prøvestansavtalen for atomvåpen, samt starte arbeidet med en global konvensjon som på sikt forbyr atomvåpen, i tråd med forpliktelsene gitt i Ikkespredningstraktaten (NPT). Norge må opprettholde våre selvpålagte begrensninger innen NATO og arbeide for å oppheve NATOs strategi for førstebruk av atomvåpen.

Derfor vil Venstre:
– Kreve sluttbrukererklæringer fra alle land vi eksporterer våpen til.
– Arbeide for et internasjonalt system for merking av våpen og ammunisjon der de kan spores tilbake til opprinnelig bestiller.
– Støtte arbeidet for en internasjonal konvensjon om våpenhandel.
– Støtte arbeidet med å håndheve konvensjonene om forbud mot miner og klasevåpen
– Forsterke arbeidet med å fjerne miner og klasebomber.
– Videreføre arbeidet med en konvensjon om kontroll med håndvåpen.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**