NATO

NATO og det transatlantiske samarbeidet skal forbli hjørnesteiner i norsk sikkerhetspolitikk samtidig som det forsvarspolitiske samarbeidet i Norden og med EU videreutvikles. Det framtidige NATO vil trolig ha et spekter av oppgaver, både som et forsvarssamarbeid som fremmer allianselandenes egen sikkerhet, et forsvarspolitisk samarbeid med nye land, samt gjennomføring av operasjoner utenfor alliansens område, som i Afghanistan.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**

Venstres stortingsvalgsprogram 2009 - 2013

Venstre valgprogram 2009-2013.
Teksten er hentet fra Venstres stortingsvalgprogram (pdf).

Venstre er positiv til en felles europeisk sikkerhetspolitikk. Venstre mener at EU har en rolle å spille som aktør i konfliktområder med en humanitær dimensjon, særlig der NATO eller USA velger å ikke delta. Under forutsetning av FN-mandat mener Venstre at Norge bør delta i slike EU-ledede operasjoner så langt det lar seg gjøre.

Det gjenstår store utfordringer i Afghanistan. Venstre vil at Norge skal bidra til en effektiv, overordnet politisk strategi, en bedre koordinering av oppgaver og mer klarhet omkring sivile/humanitære og militære aktørers oppgaver og ansvar.

Erfaring viser at internasjonale operasjoner dessverre vil påføre enkelte soldater skader, og at en del av skadene først avdekkes etter at tjenesten er avsluttet. Det påligger et ansvar å ivareta dem som har gjort en innsats for fellesskapet og som i etterkant får problemer.

Derfor vil Venstre:
– Ikke utelukke nye oppgaver for NATO, men alliansen skal ha et spesielt fokus på sikkerhet i egne områder, inkludert nordområdene.
– Videreutvikle et nærmere forsvarssamarbeid med de nordiske landene og EU innenfor rammene av vårt NATO-medlemskap.
– At Norge fremmer synspunkter i NATO selv om de ikke sammenfaller med synspunktene til nære allierte. Dette skal gjøres internt i NATO i henhold til NATOs prosedyrer og med sikte på å komme fram til konsensus.
– At militære operasjoner uten FN-mandat bare skal skje i helt ekstreme tilfeller, der det kan forhindre etnisk rensing og folkemord.
– Sikre at soldater som har blitt skadet i internasjonal tjeneste får hjelp, også når skaden oppdages etter at tjenesten er avsluttet.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**