Studenter

Utdanningsinstitusjonene skal tilby undervisning av høy kvalitet. Den skal være forskningsbasert, og det må stilles krav til pedagogisk kompetanse og fagkompetanse minst tilsvarende avsluttet mastergrad hos dem som underviser. Studentene må tilbys faglig veiledning med klare tilbakemeldinger gjennom hele utdanningen.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**

Venstres stortingsvalgsprogram 2009 - 2013

Venstre valgprogram 2009-2013.
Teksten er hentet fra Venstres stortingsvalgprogram (pdf).

Det må legges bedre til rette for at norske studenter skal kunne ta hele grader i utlandet, blant annet ved å gi rett til studiefinansiering til 4-årige bachelorgrader også utenfor Europa. Studenter som mangler gyldig studiekompetanse og tas opp på en utdannelse godkjent av Statens Lånekasse, skal ha rett til studiestøtte dersom studiekompetansen fullføres innen en viss tid for omgjøring til stipend. Finansieringssystemet for høyere utdanning må endres slik at det gis uttelling for semestre avgitt ved institusjoner i utlandet. Ordningen med kvotestudenter, som tilbyr studenter fra utviklingsland utdanning ved norske institusjoner med støtte fra Lånekassen som ettergis hvis studentene vender tilbake til hjemlandet, har vist seg å fungere veldig godt. Venstre ønsker å utvide denne ordningen ved å tilby flere kvotestudentplasser. Det må være mulig å velge om man vil avlegge eksamen på norsk eller engelsk.

Forskningsmiljøer med særskilt god undervisning bør belønnes gjennom egne incentivordninger, og få status som SFUer (Sentre for fremragende undervisning).

En god studiefinansiering og en bedre studentvelferdspolitikk er viktig for å sikre alle den samme adgangen til utdanning og kunnskap. Venstre vil videreføre gratisprinsippet i høyere utdanning. Studenter skal ikke betale skolepenger på statlige universiteter og høyskoler. Studenter som velger privat høyere utdannelse må få en del av lånet til skolepenger som stipend. Dette gjelder særlig der tilsvarende utdanning ikke finns på offentlige institusjoner.

Venstre vil at studentsamskipnadene, som er styrt av studentene selv, fortsatt skal ha det utøvende ansvaret for velferdstilbudet.

Studenters læringsmiljø er i dag i liten grad dekket gjennom lov. Venstre mener at utdanningsinstitusjonene og det offentlige har et ansvar for blant annet å vise fleksibilitet ved fødsel eller sykdom hos studenter og sikre forsvarlig fysisk og psykisk arbeidsmiljø. Venstre vil derfor ha egen lovbestemmelse om læringsmiljø for studenter.

Venstre vil at NOKUT (Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen) skal utvikles til å bli et organ som mer aktivt bidrar som en kvalitetsutvikler i norsk høyere utdanning.

Derfor vil Venstre:
– Gi ekstra midler til fremragende undervisningsmiljøer for å motivere til økt fokus på undervisning.
– Styrke de generelle akademiske dannelsesfagene innenfor de ulike studieløpene.
– Legge til rette for bygging av minst 1000 nye studentboliger pr år, og fjerne kostnadsgrensen.
– Prisregulere studielånet årlig.
– La studentene selv velge om de ønsker halvårig eller månedlig utbetaling av studielånet.
– Øke bevilgningene slik at studiestøtten kan utvides til 11 mnd. i løpet av stortingsperioden.
– Heve taket på hvor mye studenter kan tjene i året uten å miste studiestøtte.
– Sikre at studenter får et tilfredsstillende helsetilbud gjennom samskipnadene.
– Lage ordninger som sikrer økonomien til studenter som blir langtidssyke.
– Innføre studiestøtte til første års utdanning i USA (Freshman-året), og utdanning i ikke-vestlige land.
– Arbeide for mer likeverdig finansiering av fagskolene, slik at studenter som ønsker et slikt utdanningsløp, opplever dette som et reelt tilbud.
– Utvide Lånekassens sykelønnsordning til 12 måneder, og la det være mulig å være delvis sykemeldt som student.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**