Samlivsbrudd

Venstre mener lovverket for barnefordeling må være nøytralt i forhold til hvor barnet skal bo ved samlivsbrudd. Avtalefrihet er viktig for Venstre og det leves ulike liv. Venstre mener derfor ikke loven skal angi en norm for samvær. Det bærende prinsipp må alltid være barnets beste.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**

Venstres stortingsvalgsprogram 2009 - 2013

Venstre valgprogram 2009-2013.
Teksten er hentet fra Venstres stortingsvalgprogram (pdf).

Målet må være å ha så gode familievern- og meklingsordninger at færrest mulig må ta i bruk domstolene i barnefordelingssaker. Dersom konflikter om barnefordeling likevel ender i retten må dommeren med dagens system bestemme at barnet skal bo fast hos en av foreldrene. I de fleste tilfeller vil det være mest hensiktsmessig. Venstre mener likevel at det ikke kan utelukkes situasjoner der delt bosted vil være best for barnet. Domstolene bør derfor stå fritt til å velge den samværsløsningen som dommeren mener er til barnets beste.

Venstres grunnholdning er at gyldige samværsavtaler skal holdes med mindre det er mistanke om at barnet blir utsatt for skade eller fare. Å hindre et barn i å ha kontakt med den andre forelderen er å frarøve barnet en grunnleggende rettighet. Venstre mener det må innføres flere virkemidler for å sikre at gyldige samværsavtaler holdes.

Derfor vil Venstre:
– Styrke familievernkontorene.
– Gi domstolene mulighet til å kunne idømme delt bosted når det vil være til barnets beste.
– At systematisk samværssabotasje fra en av foreldrene skal være straffbart.
– Gjøre offentlige ytelser til foreldre med separat bosted uavhengig av hvor barnet er folkeregistrert. Ytelsene bør deles etter samvær, slik at den som ikke har barnet folkeregistrert hos seg ikke blir økonomisk lidende.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**