Næringsrettet forskning

Norges økonomiske vekst avhenger av vår evne til å omsette kunnskap til ny virksomhet. Nyskaping og kunnskapsoverføring mellom forskning og næringsliv må derfor styrkes. Fra både grunnforskning, anvendt forskning og utvikling kommer det nye ideer som kan gi grunnlag for nye bedrifter.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**

Venstres stortingsvalgsprogram 2009 - 2013

Venstre valgprogram 2009-2013.
Teksten er hentet fra Venstres stortingsvalgprogram (pdf).

Forskningsinstitusjonene må legge bedre til rette for permisjon fra en akademisk karriere for å satse på kommersialisering av en idé. Bedrifter må inspireres til å satse mer på egen forskning og utvikling (FoU) og FoU-institusjonene må mer aktivt oppsøke næringslivet. For Venstre er det viktig at ikke all forskning i næringslivet blir tvunget innom de store FoU-institusjonene.

Norske bedrifter og forskingsmiljøer opererer i et internasjonalt miljø. Det er derfor viktig å legge til rette for utenlandsk kompetanse, investeringer og næringsutvikling i Norge. Samtidig må norske forskere stimuleres til internasjonal deltakelse. På den måten kan vi mest effektivt skape lønnsomme, framtidsrettede bedrifter i Norge og bidra til utvikling av viktig teknologi, for eksempel innen ny fornybar energi.

Derfor vil Venstre:
– Øke Fondet for forskning og nyskaping til 150 mrd. kroner innen 2010.
– Øke beløpsgrensene og gjeninnføre støtte til ulønnet forskningsinnsats i SkatteFUNN-ordningen.
– Gi offentlig delfinansiering av doktorgrader i næringslivet.
– Videreutvikle SFIene (Senter for Forskningsbasert Innovasjon) og NCEene (Norwegian Center for Expertise) for å styrke nyskapings- og næringsperspektivene i norsk forskning innenfor prioriterte områder.
– Øke bevilgninger til inkubatorer/"gründersentre" og styrke tilbudet til Gründerskolen og andre prosjekter som skal gi kunnskap om forretningsutvikling.
– Styrke de høyere institusjonenes strategier for å utøve eierskap til forskningsresultater og samtidig oppmuntre forskere til åpen formidling av forskningsresultater gjennom Open Access-formidling.
– Bedre ordningene for utenlandske akademikere som vil forske i Norge og norske forskere som vil arbeide i utlandet.
– Bedre rammebetingelsene for internasjonale selskaper som vil legge sin FoU-aktivitet i Norge.
– Styrke ordningene med Forsknings- og utviklingskontrakter (IFU/OFU).

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**