Gjenbruk og gjenvinning

Naturressursene er begrensede. Når verdens befolkning øker og flere løftes ut av fattigdom, øker presset på naturressursene. Det er ikke mulig å fortsette med vårt høye ressursforbruk, og samtidig tilfredsstille behovet til en voksende befolkning. Derfor må dagens produksjons- og forbruksmønstre legges om.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**

Venstres stortingsvalgsprogram 2009 - 2013

Venstre valgprogram 2009-2013.
Teksten er hentet fra Venstres stortingsvalgprogram (pdf).

Venstre vil stimulere til produksjon av varer og tjenester med lavest mulig miljøbelastning fra uttak av råvare til ferdig produkt. Vi må sikre at samfunnet bruker minst mulig ressurser og at de ulike ressursene brukes optimalt. Innsamling og gjenvinning av avfall må økes, og avfallsdeponier avvikles. Venstre vil ha en gjennomgang av alle offentlige virkemidler overfor produkter og avfall for å sikre at de stimulerer til energi- og ressurseffektivitet.

Derfor vil Venstre:
– Stimulere til utvikling av mer ressurseffektive varer og tjenester, blant annet ved økt satsing på offisiell miljømerking.
– Utvikle standarder for datomerking av mat for å redusere matavfall fra dagligvarehandel.
– Innføre merke- og panteordninger for produkter som blir klassifisert som farlig avfall for å sikre innsamling, forsvarlig håndtering og gjenbruk.
– Stimulere til innføring av pante- og returordninger for flere typer varer og emballasje, for eksempel etter modell av retursystemet for glass.
– Utvide panteordninger for biler til også å gjelde båter, campingvogner, tyngre lastebiler og busser.
– Forby kommunal deponering av avfall fra 2011, med unntak av materiale som kan brukes i veifyllinger og lignende, uten fare for lekkasjer.
– Avvikle dagens deponier på en miljøforsvarlig måte.
– Sikre innsamling og utnyttelse av metangass og varme fra avfallsanlegg.
– Sikre at organisk avfall komposteres og/eller gjenvinnes.
– Rydde opp i gamle fyllinger, forurenset grunn og farlige skipsvrak.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**