Venstre valgprogram 2009-2013.
Teksten er hentet fra Venstres stortingsvalgprogram (pdf).
Venstre vil ha mer spesialpedagogisk kompetanse i grunnskolen og at innsatsen konsentreres om å hjelpe elevene i de første skoleårene slik at færrest mulig elever trenger videre hjelp senere i skolesystemet. Venstre er positiv til at også andre yrkesgrupper trekkes inn i skolen for å styrke det sosialfaglige miljøet.
Venstre mener det er nødvendig med en bedre rådgivningstjeneste, økt fokus på overgangen mellom grunnskole og videregående skole og en sterkere oppfølging av den enkelte elev helt fra de første skoleårene.
Det er viktig at lærerne får være lærere, og at elevers behov for andre typer hjelp og veiledning blir ivaretatt på en god og profesjonell måte. Venstre ønsker derfor å styrke den sosialpedagogiske rådgivningen og utdannings- og yrkesrådgivningen. Slik rådgivning må være tilgjengelig både på ungdomstrinnet og i videregående skole. Utdannings- og yrkesrådgivning må foregå i nært samarbeid med arbeidstaker- og arbeidsgiverorganisasjoner, bedrifter og høyere utdanningsinstitusjoner slik at elevene kan få et best mulig grunnlag for egne valg.
Venstre vil gjeninnføre praktiske tilvalgsfag i 8.-10. klassetrinn. Skolen må få frihet til å ha fokus på den enkelte elevs egenskaper og behov, framfor pålagt antall timer teoretisk undervisning. Samtidig må ordningen med utplassering i yrkeslivet forenkles slik at elever med behov for alternativ opplæring skal få det.
Derfor vil Venstre:
– Ha tettere oppfølging av elevene de første årene de går på skolen.
– Ha flere spesialpedagoger på den enkelte skole.
– At retten til videregående opplæring forlenges med ett år.
– At retten til videregående opplæring etter søknad om omvalg kan utvides med inntil to opplæringsår.
– At alle skoler skal tilby utdannelses- og yrkesveiledning gjennom et rådgiverteam bestående av en lærer, en ekstern rådgiver gjerne fra næringslivet – og dersom eleven selv ønsker det; en foresatt.