Fornybar næring

Framveksten av næringsaktivitet knyttet til olje og gass har vært en viktig årsak til Norges sterke økonomiske utvikling og velstandsvekst de siste tiårene.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**

Venstres stortingsvalgsprogram 2009 - 2013

Venstre valgprogram 2009-2013.
Teksten er hentet fra Venstres stortingsvalgprogram (pdf).

Som en del av Venstres samlede strategi for gradvis å erstatte olje- og gassutvinning med produksjon av ren, fornybar energi, vil vi stimulere dagens næringsklynger rundt olje- og gassindustrien til å flytte investeringer og kompetanse over til fornybar energi og framtidsrettet næringsaktivitet. I framtiden må det være produksjon av fornybar energi og eksport av fornybare energiløsninger som skaffer de store inntektene.

Norge har særlig store muligheter til å lykkes med å utvikle og ta i bruk ny teknologi innen ny fornybar kraftproduksjon, både på land og til havs. For å få dette til, trengs økt forskningsinnsats og bedre rammevilkår for utvikling av fornybare energikilder og klimatilpasset kraftteknologi. Bevilgningene til forskning på fornybar energi må som et minimumskrav løftes til samme nivå som petroleumsforskningen, og på sikt bli betydelig høyere. Venstre vil stimulere næringslivet til å satse mer på investeringer i ny fornybar energi, blant annet ved å knytte klare forpliktelser til konsesjoner for olje- og gassproduksjon.

Derfor vil Venstre:
– Opprette et nytt statlig organ/investeringsselskap som har som formål å investere i klimateknologi, klimagründere og miljøriktig omstilling av eksisterende næringsliv.
– I konsesjoner på sokkelen sette krav om at minst 10 prosent av investeringene i nye olje- og gassfelt på sokkelen skal anvendes til ny fornybar energi.
– Etablere et samlet støtteregime for utvikling av fornybar kraftproduksjon til havs som er internasjonalt konkurransedyktig.
– Utarbeide en forpliktende plan for elektrifisering av eksisterende olje- og gassanlegg, i kombinasjon med planer for vindmøller til havs.
– Innføre grønt sertifikatmarked, som sikrer at Norge får et internasjonalt konkurransedyktig regime for utvikling av ny fornybar energi.
– Opprette et nasjonalt verdiskapingsprogram i samarbeid med næringslivet for satsing på utvikling av marine fornybare energikilder, hvor staten blant annet bidrar med kraftig økning i bevilgningene til forskning på fornybar energi.
– Stimulere til og utvide hydrogensatsing slik at Norge kan ligge i front på anvendelse av hydrogen som energibærer i transportsektoren.
– Stimulere til anvendelse og produksjon av solcelle- og soloppvarmingsteknologi.
– Doble satsingen på bioenergi.
– Forsterke saksbehandlingen slik at mini-, mikro og småkraftverksøknader behandles raskere.
– Gi Statkraft SF en overordnet oppgave med å bidra til ny fornybar energiproduksjon i Norge og flytte ansvaret for selskapet til Olje- og energidepartementet.
– Redusere Statskraft SFs avkastningskrav og reinvestere 100 prosent av selskapets overskudd i formål som tar sikte på ny fornybar energiproduksjon i Norge.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**