Eierskap

Norske bedrifter trenger gode eiere som tilfører økonomiske ressurser, nettverk, markedstilgang og kompetanse. Venstre vil sikre norsk eierskap i næringslivet gjennom å styrke det private spredte eierskapet. Det bør både skje gjennom avvikling av den særnorske formuesskatten og ved en større andel privat eierskap i mange heleide, statlige selskap.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**

Venstres stortingsvalgsprogram 2009 - 2013

Venstre valgprogram 2009-2013.
Teksten er hentet fra Venstres stortingsvalgprogram (pdf).

For Venstre er ikke et statlig eierskap et mål i seg selv. I de fleste tilfeller vil fellesskapets interesser ivaretas bedre ved å bruke lovverk, rammebetingelser og kontrollmyndighet enn gjennom ensidig statlig eierskap. Av og til er likevel statlig eierskap et nødvendig middel for å sikre tilgang til norske naturressurser og nødvendig infrastruktur. I enkelte spesielle tilfeller bør staten eller det offentlige være eneeier. Oftest er det imidlertid tilstrekkelig å beholde eierskapet på 1/3 for å sikre hovedkontorfunksjoner og nasjonal kompetanse i nøkkelnæringer eller 2/3 for å hindre andre minoritetsaksjonærer å blokkere vedtak av nasjonale interesser. Venstre kan ikke se hensikten med statlig eierskap i selskaper som Aker Holding eller økt statlig eierskap i selskaper som StatoilHydro. Dette kan være et direkte hinder for en framtidsrettet næringspolitikk. Staten som eier blir bundet opp av sterke særinteresser og blander roller som eier, utformer av rammevilkår og kontrollør. Det som er bra for de store statlig eide selskapene, er ikke nødvendigvis bra for Norge.

Derfor vil Venstre:
– Styrke ansattes mulighet for medeierskap i egen bedrift gjennom å øke den skattefrie rabatten.
– Styrke de familieeide bedriftene ved blant annet å gjøre generasjonsskifte lettere ved betinget avgiftsfritak for arveavgift i påvente av at arveavgiften fjernes.
– Sikre konkurranse på like vilkår mellom offentlige og private virksomheter ved blant annet å endre merverdiavgiftssystemet slik at det ikke hindrer statlige virksomheter i å kjøpe fra dem som kan levere de beste varene og tjenestene (nøytral merverdiavgiftsordning i offentlig forvaltning).
– Følge opp hele skattereformen fra 2004. Det betyr at formuesskatten må reduseres og på sikt fjernes slik at norske investorer som ønsker å investere og eie i Norge ikke har dårligere vilkår enn utenlandske og/eller statlige eiere.
– Samle statlig eierskap for selskap som er i konkurranse og under offentlig regulering i Nærings- og handelsdepartementet.
– Redusere det statlige eierskapet i næringslivet.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**