Arbeidsliv (NAV)

Arbeid er viktig for å unngå fattigdom. Arbeid og tilknytning til arbeidsliv har dessuten både helse- og sosiale gevinster.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**

Venstres stortingsvalgsprogram 2009 - 2013

Venstre valgprogram 2009-2013.
Teksten er hentet fra Venstres stortingsvalgprogram (pdf).

I framtiden vil Norge ha et stort arbeidskraftbehov. Andelen eldre vil stige kraftig i forhold til yrkesaktive. Nesten 25 prosent av innbyggerne i Norge i 2050 vil være 65 år eller eldre. Venstre mener vi må møte denne utfordringen med en målrettet politikk for å få flere hender i arbeid.

Det er viktig å legge til rette for yrkesaktivitet for de med redusert arbeidsevne. Mange som ikke kan arbeide i full stilling, kan likevel gjøre en betydelig innsats for eksempel i deltidsstillinger, midlertidige ansettelser, gjennom tilpassede arbeidsoppgaver osv. Venstre vil ha mer bruk av ordningen med tidsubestemt lønnstilskudd, både for å sikre de som er i ferd med å falle ut av arbeidsmarked på grunn av sykdom eller andre årsaker, og for å gi mer fleksible muligheter til de som er ute av arbeidsmarkedet.

Utgiftene til sykelønn er på et høyt nivå i Norge. Dersom målene i avtalen mellom partene i arbeidslivet om et inkluderende arbeidsliv (IA-avtalen) nås, mener Venstre at dagens sykelønnsordning skal videreføres. Hvis ikke, kan det være nødvendig med endringer. Kronikere og fravær ved barns sykdom skal i så tilfelle skjermes.

Det må åpnes for et mer fleksibelt arbeidsliv og for friere og mindre byråkratisk arbeidsinnvandring til Norge. Stat og kommune må legge bedre til rette for alle som vil og kan jobbe heltid, pensjonssystemet må gjøre det lønnsomt å stå lengre i arbeid og reglene om øvre aldersgrenser må mykes opp. Det er avgjørende at vi lykkes med å heve den reelle pensjonsalder i årene som kommer.

Dagens Avtalefeste pensjon (AFP) er en tidligpensjonsordning for fagorganiserte personer som har fylt 62 år og for arbeidstakere innenfor områder der det er tariffavtaler og hvor AFP inngår i tariffavtalen. AFP gir rettigheter for omtrent 60 prosent av arbeidstakerne, men delfinansieres av alle arbeidstakere over statsbudsjettet. Venstre mener dette er et urettferdig system. Venstre vil derfor at Avtalefestet pensjon skal innarbeides i folketrygden slik at det blir en rettighet for alle.

Derfor vil Venstre:
– Forenkle og myke opp arbeidsmiljølovens bestemmelser om arbeidstid, slik at det i større grad tillates bruk av overtid og legges til rette for bruk av hjemmekontor og fleksible tidskontoløsninger.
– Ha samme regelverk for midlertidig ansettelser i offentlig og privat sektor.
– Opprette flere tiltaksplasser for yrkeshemmede.
– Forsterke ordningen med tidsubestemt lønnstilskudd til arbeidsgiver for de som er i ferd med å falle ut av arbeidslivet.
– Ha flere traineestillinger i stat og kommune, og flere lærlingplasser også innenfor tjenesteytende næringer.
– Lage mer fleksible løsninger med hensyn til arbeidstid for eldre.
– At det skal legges bedre til rette for å arbeide etter fylte 70 år også i det offentlige etter avtale med arbeidsgiver.
– Legge til rette for at kommuner og frivillige organisasjoner kan ansette pensjonister som står utenfor arbeidslivet til lettere omsorgsoppgaver. Halvering eller fjerning av arbeidsgiveravgiften bør vurderes for å få dette til.
– Arbeide for Avtalefestet pensjon (AFP) for alle.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**