Østensjø Venstre vil flytte bomstasjonen ved Abildsø

Fra 1. januar 2008 gikk Oslos bomstasjoner over fra å være manuelt betjente til å bli helautomatiserte. Bilistene trenger etter dette ikke lenger å stoppe ved passering. I begrunnelsen for plassering av bomstasjonen mot Abildsø i Lambertseterveien skal det i sin tid ha ligget en vurdering av å ha en stasjon i Lambertseterveien (Lambertseterbakken) før broen i retning vestover og en før avkjøring E6 mot Abildsø. Årsaken til at man forlot dette alternativet skal ha vært problematikken rundt behovet for å stanse på glatt føre i Lambertseterbakken.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**


Vi som bor i bydel Østensjø er alle kjent med at trafikkmønsteret ved Abildsø og Bryn endret seg den gang bomringen ble innført. Trafikken som tidligere fortsatte ut E6 over Ryen og kjørte av ved Abildsø/Lambertseter for å komme til Skullerud, Bogerud, Ulsrud og Bøler begynte å kjøre av ved Bryn og fortsatte utover i Østensjøveien, ved Manglerud i Traktorveien og Plogveien eller kjørte av ved Ryen og fortsatte Enebakkveien. Det er et logisk trafikkmønster når man kommer fra et sted innenfor bomringen og skal til et sted innenfor bomringen. Men resultatet har blitt at presset på lokalveiene og småveiene, spesielt i rushtiden har blitt markant økende.

Biltrafikk

Foto: Microsoft

Ved at bomstasjonene nå har blitt helautomatiserte og bilistenes behov for å stoppe er borte,
synes det derfor naturlig å se på mulighetene for å flytte bomstasjonene. Ved å flytte bomstasjonen i Lambertseterveien nedgående til før broen og flytte bomstasjonen på E6 til før avkjøringen mot Abildsø antas det at trafikkgrunnlaget ikke vil bli vesentlig endret, selv om det gir bilistene muligheten til å kjøre avgiftsfritt på E6 mellom Ryen og Abildsø. Det må være et mål å lede trafikken i størst mulig grad på hovedveiene, og slik spare lokalveinettet og beboerne i bydelen for miljøplager i form av støy og forurensning. Traktorveien, Plogveien, Enebakkveien og Østensjøveien som i dag benyttes som alternative veier går igjennom boligområder i tillegg til å være skolevei for elever til de 4 skolene, Høyenhall, Manglerud, Abildsø og Østensjø.

Forslag til vedtak:

1. Bydel Østensjø ber Samferdselsetaten og/eller andre offentlige instanser vurdere
flytting av bomstasjonene ved Abildsø og at man igjen ser på muligheten til å sette opp en bomstasjon i Lambertseterveien nedgående før broen og en bomstasjon før avkjøringen E6 mot Abildsø.

2. Bydelsutvalget ber administrasjonen etterlyse status på de forslag til tiltak på skoleveier (sak 112/08) oversendt fra bydel Østensjø til Samferdselsetaten etter BU-møtet i juni 2008.

Les forøvrig mer om saken i Nordstrand Blad

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**