Private barnehager passer ikke inn i den rødgrønne ideologi

I et leserinnlegg i Adresseavisen denne uka tar fylkesleder Jon Gunnes et oppgjør med den rødgrønne regjeringas ensretting av barnehagesektoren. – Venstre ønsker et mangfold av barnehager, både private og offentlige, sier Gunnes. Hele innlegget kan du lese her.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**


Private barnehager passer ikke inn i den rødgrønne ideologi

Jon Gunnes

Jon Gunnes
Foto: Rune Kongsro

Dette er en viktig ideologisk kamp mellom den rødgrønne regjeringen som vil ha ensretting og Venstre som sammen med resten opposisjonen ønsker mangfold i barnehagesektoren. Lovforslaget som Stortinget nå behandler — og særlig forslaget om å endre bestemmelsen om likeverdig behandling mellom offentlige og private barnehager i barnehageloven — representerer et tydelig ideologisk skille mellom den rødgrønne og den foregående regjering, all den tid den rødgrønne regjeringen synes mest opptatt av å gjøre det vanskeligst mulig for private initiativ. Forslaget bidrar til ensretting og ikke mangfold i samfunnet.

Venstre mener at barnehageprisene skal avgjøres lokalt — ut fra lokale forutsetninger, tilbud og særpreg. I og med at kommunene skal ha ansvaret for å fastsette og differensiere barnehageprisene er det naturlig at finansieringsansvaret og -plikten ligge her. Samtidig skal offentlige og private barnehager behandles likt med hensyn til offentlige tilskudd. Det ikke er prinsippet om rammefinansiering det er noe galt med i Regjeringens forslag. Også regjeringen Bondevik II hadde som utgangspunkt at ansvaret for finansieringen av barnehager på sikt skulle overføres til kommunene. Det største ankepunkt er at Regjeringen i proposisjonen tar til orde for å fjerne den viktige garantien om likeverdig behandling mellom private og offentlige barnehager.
Vi er sterkt kritisk til at Regjeringen foreslår å fjerne lovbestemmelsen som sikrer at godkjente barnehager skal behandles likeverdig i forhold til offentlige tilskudd. Denne paragrafen, og intensjonen som ligger i den, har vært en garanti for private barnehager, og er viktig for Venstre å bevare.

Jon Gunnes, fylkesleder i Sør-Trøndelag Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**