Venstre er sterkt bekymret for Aung San Suu Kyi sin helsetilstand etter at hun ble tatt fra husarrest og satt i det beryktede Inseinfengselet utenfor Rangoon.
Den burmesiske opposisjonslederen, og Nobels fredsprisvinner, Aung San Suu Kyi har tilbrakt mer enn 13 år i husarrest siden 1989. 14. mai ble hun igjen arrestert. Aung San Suu Kyi hadde kun få uker igjen av en husarrest hun har satt i over 13 år.
Innesperret
Aung San Suu Kyi er tiltalt for å ha brutt husarresten ved å la en amerikaner bo hos seg to dager i forrige uke. Amerikaneren John William Yettaw svømte til eiendommen hennes, og skal ha overnattet der i to netter fordi han var for sliten til å svømme tilbake. Juntaen bruker hendelsen med amerikaneren som et påskudd for å sperre Aung San Suu Kyi inne nå som husarresten nærmer seg slutten. Juntaen har selv brutt egen lov ved å holde Suu Kyi ulovlig i husarrest i mer enn fem år uten at hun har blitt tiltalt.
Venstres sentralstyret mener dette viser hvor farlig det er for opposisjonelle i Burma, og hvor redd juntaen er for den svakeste antydning til demokratiske reformer foran neste års valg. Burmas valg neste år må betraktes som ulovlige dersom opposisjons- og demokratilederen blir holdt fengslet av militærjuntaen, og frie valg ikke er mulig å gjennomføre.
Regime
En gruppe fremstående jurister konkluderer i en rapport, som ble utgitt av det amerikanske eliteuniversitetet Harvard, at forholdene i Burma er slik at det bør reises straffesak mot militærregimets ledere for forbrytelser mot menneskeheten. Juristkommisjonen mener at regimet er ansvarlig for å ha plyndret og ødelagt mer enn 3000 landsbyer, henrettet uskyldige mennesker og gjort seg skyldig i omfattende tortur og seksuelle overgrep mot sivilbefolkningen.
Venstre sentralstyret støtter forslaget som innebærer at Burma bør sidestilles med Rwanda og tidligere Jugoslavia, og at FNs sikkerhetsråd må reise tribunal og reise anklager mot forbryterne.