Gratulerer med dagen for biologisk mangfold!

1.kandidat Eivind Brenna og Miljøutvalget i Oppland Venstre markerte dagen for biologisk mangfold på Lillehammer den 22. mai. Kjell Fredrik Løvold, leder i Naturvernforbundet i Oppland, holdt en orientering og tok Oppland Venstres ivrige folkevalgte rundt i naturen ved Storhove og Jørstadmoen.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**


Dagen for biologisk mangfold er dessverre lite kjent, men den er blitt markert over hele verden siden 1993. Hensikten har vært å sette søkelys for ødeleggelsene av naturens mangfold. Årets tema under biomangfolddagen var "bekjempelsen av fremmede arter". Fremmede arter er arter som opprinnelig ikke hører hjemme der de nå er. Fremmede arter regnes i dag som en nesten like stor trussel mot det globale biologiske mangfoldet som tap av leveområder. Problemene med mange introduserte arter er at de har stor konkurranse- og spredningsevne og dermed fortrenger hjemlige arter som er mer kresne. Av fremmede arter så vi lupiner under vår tur. De sprer seg som et datavirus langs veikantene.

Løvold snakket også om en nær truet art kalt klåved, en busk med rødlilla blomster, som vi prøvde å få øye på langs Lågen, men det er trolig for tidlig med hensyn til blomstringen. Det var også for tidlig å se dragehoder — en annen rødlisteart som er ofte blitt observert i Storhove-området. Dragehodet trives nemlig i eldre kulturlandskap, men dør ut av for effektiv og mekanisert landbruk og overgjødsling.

Men markering av dagen dreide seg ikke om enkeltarter. Løvold betonet viktigheten av å se helheten. Jordkloden har feber og en nedsatt allmenntilstand og denne menneskeskapte tilstanden påvirker naturmangfoldet. Vi kan ikke fortsette med "business as usual" med altfor intensiv utnyttelse av naturgrunnlaget. Oppland Venstre krever en kursendring!

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**