Melby besøkte Røros

Tirsdag besøkte stortingskandidat Guri Melby Røros. Der fikk hun møte viktige kulturaktører som spiller en rolle både lokalt og nasjonalt, nemlig Norsk kulturminnefond og Rørosmuseet. – Disse institusjonene bidrar til å stadfeste Røros som en av landets viktigste kulturkommuner, sier Melby.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**

 Unni Garnes, Fredrik Carstens, Guri Melby og Rune Johnsen utenfor Norsk kulturminnefond.

Unni Garnes, Fredrik Carstens, Guri Melby og Rune Johnsen utenfor Norsk kulturminnefond.

Kulturminnefondet
Dagen startet med et besøk hos Norsk kulturminnefond. Fondet ble opprettet under Bondevik II-regjeringen, og har som oppgave å bidra til samspill mellom offentlige og private midler for å sikre at et mangfold av kulturminner og kulturmiljøer bevares og aktiviseres som grunnlag for opplevelse, kunnskap, utvikling og verdiskaping. Første tildeling av midler fra fondet skjedde høsten 2003. Fra og med 2003 til og med 2008 er ca 113 millioner kroner fordelt til 634 prosjekter. – Gjennom at vi bidrar til toppfinansiering av de ulike prosjektene, så bidrar fondet til at flere prosjekter blir realisert, samtidig som vi stimulerer til at andre legger inn ressurser i å bevare kulturminner, sa daglig leder Jon Suul.

Han mente også at fondet var et godt eksempel på at statlige arbeidsplasser trygt kan legges utenfor Oslo. – Vi har ingen problemer med å rekruttere kompetent personale, og føler oss hjemme her på Røros, sa han.

Rørosmuseet og museumsreformen
Videre gikk turen til Rørosmuseet, som arbeider for å ta vare på og utvikle de kulturhistoriske verdiene i Røros-distriktet. – Vi har et spesielt ansvar for verdensarven Røros, sørsamisk kulturhistorie, bergverkshistorie og bygningsvern, sa direktør John A. Bryde, som orienterte om museets arbeid og utfordringer. Han pekte særlig på de økonomiske utfordringene de risikerte å få gjennom at de har valgt å stå utenfor konsolideringen av museene i Sør-Trøndelag. – Vi mener vi har lite å tjene på et samarbeid med museer som står fjernt fra oss, både faglig, innholdsmessig og geografisk, sa han.

– Det er synd at fylkeskommunen og staten forsøker å tvinge alle museene inn i en enhet gjennom å ta bort den økonomiske støtten, sa Melby. – En viktig forutsetning for museumsreformen var at sammenslåinger skulle foregå på museenes premisser, og være frivillige, men gjennom å fjerne tilskudd gir fylket og staten museene i realiteten lite valgmuligheter, sa hun.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**