Krever likebehandling av barnehager

– Dette er en viktig ideologisk kamp mellom den rødgrønne regjeringen som vil ha ensretting og Venstre som sammen med resten opposisjonen ønsker mangfold i barnehagesektoren, sier Venstres nestleder Trine Skei Grande i en kommentar til Regjeringens lovforslag om endret barnehagefinansiering.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**


Skei Grande deltok i dag med en appell i forbindelse med de private barnehagenes streik mot Regjeringens lovforslag om å endre finansieringsansvaret for barnehagene.

Tydelig ideologisk skille
– Lovforslaget som Stortinget nå behandler — og særlig forslaget om å endre bestemmelsen om likeverdig behandling mellom offentlige og private barnehager i barnehageloven — representerer et tydelig ideologisk skille mellom den rødgrønne og den foregående regjering, all den tid den rødgrønne regjeringen synes mest opptatt av å gjøre det vanskeligst mulig for private initiativ. Forslaget bidrar til ensretting og ikke mangfold i samfunnet, og er ikke en politikk Venstre støtter, sier Skei Grande.

Støtter rammefinansiering
– Venstre mener at barnehageprisene skal avgjøres lokalt — ut fra lokale forutsetninger, tilbud og særpreg. I og med at kommunene skal ha ansvaret for å fastsette og differensiere barnehageprisene er det naturlig at finansieringsansvaret og -plikten ligge her. Samtidig skal offentlige og private barnehager behandles likt med hensyn til offentlige tilskudd, utdyper Skei Grande.

Skei Grande understreker at det ikke er prinsippet om rammefinansiering det er noe galt med i Regjeringens forslag. Også regjeringen Bondevik II hadde som utgangspunkt at ansvaret for finansieringen av barnehager på sikt skulle overføres til kommunene, jf. Ot.prp. nr. 72 (2004-2005).

Fjerner likeverdig behandling
– Vårt største ankepunkt er at Regjeringen i proposisjonen tar til orde for å fjerne den viktige garantien om likeverdig behandling mellom private og offentlige barnehager i lovverket i barnehageloven §14, sier Skei Grande.

– Vi er sterkt kritisk til at Regjeringen foreslår å fjerne lovbestemmelsen som sikrer at godkjente barnehager skal behandles likeverdig i forhold til offentlige tilskudd. Denne paragrafen, og intensjonen som ligger i den, har vært en garanti for private barnehager, og er viktig for Venstre å bevare, sier Skei Grande, som lover kamp for likebehandlingen mellom private og offentlige barnehager i innspurten av behandlingen av lovforslaget i Stortinget.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**