– Uaktuelt å lagre reisevaner

Ola Elvestuen er sjokkert over at kunder som ikke vil at reisevanene lagres, nektes månedskort av typen Flexus av Ruter AS.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**


I følge Aftenposten presser kollektivselskapet Ruter kundene til å akseptere at deres reisevaner lagres i Ruters anlegg. Datatilsynet har fortsatt ikke gitt tillatelse til lagringen.

Ola Elvestuen. Fra 2008 årsmøtet til Akershus Venstre

Foto: Audun Heskestad

– Dette skal vi stoppe. Et slikt system vil vi rett og slett ikke ha, sier nestleder i Venstre og leder av bystyregruppen i Oslo Ola Elvestuen til ANB-NTB.

Elvestuen er krystallklar på at denne lagringen må opphøre. Han viser til at Oslo kommune eier Ruter sammen med Akershus, og han kommer til å ta denne saken opp i bystyret direkte og be om en forklaring.

– En slik lagring og overvåking er et sterkt inngrep i den personlige sfæren som overhodet ikke står i forhold til det Ruter ønsker å oppnå, sier Elvestuen.

Andre løsninger
Han mener Ruter må finne andre løsninger for å kartlegge kundenes reisevaner enn å tvinge dem til å lagre dataene elektronisk.

– Vi skal ha et godt, fleksibelt og rimelig kollektivtilbud i Oslo, ikke et system som lagrer den enkeltes reisemønstre, forklarer Elvestuen.

– Å kreve lagring ved å nekte sine kunder Flexus kortet dersom de ikke godtar slik lagring er absurd, sier Elvestuen.

 Venstres Borghild Tenden har fremmet forslag om en gjennomgang av personvernet.

Venstres Borghild Tenden har fremmet forslag om en gjennomgang av personvernet.
Foto: Venstre

Personvern og samferdsel
Venstre har denne stortingsperioden foreslått en gjennomgang av personvernet i samferdselssektoren for å sikre muligheten til å kunne reise anonymt.

– Venstre har til nå vært ganske alene om å bry seg om den enkeltes frihet til å kunne bevege seg fritt uten å bli registerert og overvåket, men jeg håper slike eksempler viser at det er nødvendig med en bevisst politikk på dette området, avslutter Elvestuen.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**