Sexkjøp-loven må evalueres!

Rita Sletner (V), tidligere statssekretær i Justisdepartementet og Venstres 1. kandidat i Østfold, er rystet over at kvinner som selger sex blir kastet fra hus og hjem etter press fra politiet.
— Dette var aldri lovgivers intensjon. Nå må justisministeren og de politikerne som presset loven gjennom, ta affære, krever Sletner.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**

Illustrasjonsbilde sosialt ansvar

Foto: Microsoft

Prosenteret har avslørt at kvinner som har solgt sex fra egne leiligheter, blir kastet på gata etter at politiet har truet huseierne. Kvinner som har hatt fast bopel i mange år har blitt rammet på denne måten, og i følge NRK sier politiet at "det ikkje er mogleg at dei prostituerte ikkje vert råka av den nye sex-kjøp-lova".

– Denne loven ble innført — riktignok mot gode råd fra relevante fagmiljøer — under forutsetning av at den ikke skulle ramme kvinnene som driver med prostitusjon, sier Sletner (V) og siterer fra Justisdepartementets pressemelding fra 12. desember 2008, da loven passerte statsråd: "Kriminaliseringa skal ikkje føre til ein forverra situasjon for dei prostituerte. Difor har regjeringa sett i gang fleire tiltak for å få flest mogleg ut av prostitusjon." Sletner påpeker at Regjeringen har satt av 10 millioner til dette formålet, men ingen av dem er fordelt, 5 måneder etter at loven trådte i kraft.
(Pressemeldingen på regjeringen.no)

– Nå er det helt tydelig at lovgivers intensjon brytes. Det blir åpenbart at forbudstilhengerne kjørte gjennom en lite gjennomtenkt lov fordi man ville sende et moralsk signal, og ikke fordi man ville at situasjonen skulle bli bedre for de involverte kvinnene, mener Sletner (V). — Resultatet er at man har et lovverk som ikke er i overensstemmelse med seg selv, der kvinnene blir straffet for å gjøre noe som er helt lovlig, nemlig å selge sex.

– Når vi nå ser konsekvensene av loven, må man som et minste tiltak evaluere om den har fulgt den hensikten lovgiver tilla den. Jeg vil derfor ta initiativ til at Venstre ber om en uavhengig evaluering av sexkjøp-loven, sier Sletner.

– Vi ser at prostitusjonen er på samme nivå som før i Bergen, den er på vei opp igjen i Oslo, og kvinner blir altså husløse. En hensikt må jo ha vært å få kvinner bort fra gata, men nå setter jo politiet dem tilbake dit, avslutter en oppgitt Rita Sletner.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**