Video: Kan være i strid med menneskerettighetene

Venstre er alvorlig bekymret for pasientens personvern og privatlivets fred dersom regjeringens endringer i helseregisterloven og helsepersonelloven vedtas i Stortinget.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**


Nestleder Trine Skei Grande har derfor sendt brev til justisminister Storberget og bedt om at Justisdepartementet vurderer regjeringens lovforslag opp mot Den Europeiske Menneskerettighetskonvensjonen (EMK).

– Venstre mener at lovforslaget er integritetskrenkende, og kan være i strid med Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen (EMK) art. 8 om privatlivets fred.

Video: Frykter misbruk av helseopplysninger

– Det er tydelig at regjeringen ikke har noen ryggmargsrefleks for personvern. Dette er den mest private informasjonen om oss, sier Trine Skei Grande til NRK.

– Stortinget kan ikke vedta en lov som kan være i strid med menneskerettighetene, sier Skei Grande.

Livsnødvendige opplysninger
Venstre har fremmet et forslag som ivaretar pasientenes personvern og som avgrenser pasientjournaler til å inneholde livsnødvendige opplysninger. Forslaget medfører en elektronisk kjernejournal hvor den enkelte kan samtykke til at livsnødvendige opplysninger kan lagres pseudonymisert og kryptert.

Trine Skei Grande taler på Venstres seminar om ungdoms- og studentboliger

Foto: Kjartan Almenning

– Forslaget er et forsøk på å avgrense regjeringens forslag som etter vår mening er sterkt integritetskrenkende og potensielt i strid med menneskerettighetene, sier Skei Grande..

– Regjeringens forslag til endringer av helseregisterloven og helsepesonelloven har så og si ingen begrensninger og vil representere en sterk og vedvarende trussel mot personvernet, sier Skei Grande.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**